HomeΚΟΣΜΟΣΣχεδόν οι μισές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πωλούν όπλα στην Αίγυπτο

Σχεδόν οι μισές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πωλούν όπλα στην Αίγυπτο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχεδόν οι μισές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πωλούν όπλα στην Αίγυπτο, καταγγέλλει σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, η οποία ζητάει από τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν εμπάργκο και τονίζοντας πως οι χώρες αυτές «διακινδυνεύουν να γίνουν συνένοχες» σε «εξωδικαστικές εκτελέσεις», «αναγκαστικές εξαφανίσεις» και «βασανιστήρια» που διαπράττονται από άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατηγορείται από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό και ιδιαίτερα καταπιεστικό καθεστώς αφότου ανέτρεψε το καλοκαίρι του 2013 τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι.

«Οι 12 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη ανάμεσα στους σημαντικότερους προμηθευτές όπλων και εξοπλισμού για την επιβολή της τάξης», υπογραμμίζει η Αμνηστία, η οποία αναφέρεται ιδιαίτερα στη Γαλλία, στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, καθώς και τη Βουλγαρία και την Τσεχία.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, οι χώρες αυτές προμηθεύουν κυρίως «ελαφρά όπλα και πυρομαχικά», αλλά επίσης και «τουφέκια εφόδου», «ελαφρά πολυβόλα», «πιστόλια και περίστροφα».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί «την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει και να εφαρμόσει αυστηρά ένα εμπάργκο στις παραδόσεις όπλων και εξοπλισμών που χρησιμοποιούνται από την Αίγυπτο για να διαπράττονται κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Οι χώρες της ΕΕ οι οποίες προμηθεύουν με όπλα και με εξοπλισμό για την επιβολή της τάξης τις αιγυπτιακές δυνάμεις —οι οποίες είναι υπεύθυνες για καταναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις σε μεγάλη κλίμακα— δρουν κατά τρόπο ασύνετο και κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για συνέργεια σε αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτει η ΜΚΟ.

Η αναμενόμενη αντίδραση του Καΐρου, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ήταν πως η Διεθνής Αμνηστία «το συνηθίζει να κάνει υπερβολικές κατηγορίες». «Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι εξοπλισμοί που παραδόθηκαν στην Αίγυπτο συνέβαλαν στη σταθερότητα της Αιγύπτου, στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών απειλών», πρόσθεσε ο Σούκρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι, οι νέες αιγυπτιακές αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με την κλιμάκωση μιας τζιχαντιστικής εξέγερσης. Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στο βόρειο Σινά, αλλά και στο Κάιρο.

«Μόνο μέσα στο 2014, οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν 290 άδειες εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αίγυπτο», αξίας που συνολικά ανέρχεται σε «πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία στην ανακοίνωσή της.

Εταιρείες πολλών ευρωπαϊκών κρατών, ανάμεσά τους της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, «παρέδωσαν στις αιγυπτιακές αρχές εξοπλισμούς και εξελιγμένες τεχνολογίες παρακολούθησης», υπογραμμίζει ακόμη η ΜΚΟ, επικαλούμενη στοιχεία μιας άλλης οργάνωσης, της Privacy International, και εκφράζοντας φόβους πως οι εξοπλισμοί αυτοί πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για «την καταστολή της ειρηνικής αντιπολίτευσης» ή την έκφραση οποιασδήποτε διαφωνίας.

Ακόμη, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες ότι «εμπαίζουν» την απόφαση που είχε λάβει η ΕΕ για την αναστολή των παραδόσεων όπλων και εξοπλισμού επιβολής της τάξης στο Κάιρο.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί τον Αύγουστο του 2013, μερικές ημέρες αφότου αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν ανοίξει πυρ και είχαν σκοτώσει περίπου 800 διαδηλωτές που υποστήριζαν τον Μόρσι στο Κάιρο μέσα σε λίγες ώρες.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «μια από τις μεγαλύτερες σφαγές διαδηλωτών μέσα σε μια ημέρα μόνο στην πρόσφατη ιστορία».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση