HomeΚΡΗΤΗΑνησυχία για την φωσφίνη στους κάδους του Ηρακλείου – Τι λένε οι επαγγελματίες

Ανησυχία για την φωσφίνη στους κάδους του Ηρακλείου – Τι λένε οι επαγγελματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγο καιρό σε κάδους της λεωφόρου Ικάρου από ποσότητα της χημικής ουσίας φωσφίνης.

Το συμβάν σημειώθηκε στις 11 Μαΐου με την πυροσβεστική να σπεύδει στο σημείο και να επιχειρεί την απόσβεσή της.

Θέση για το θέμα πήρε η συντονιστική επιτροπή αδειούχων επαγγελματιών απεντόμωσης – μυοκτονίας του Ηρακλείου.

Δείτε την ανακοίνωση της Επιτροπής:

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης για ένα ασυνήθιστο περιστατικό  που συνέβη στην πόλη μας.

Άγνωστοι πέταξαν σε κάδο απορριμμάτων στη λεωφόρο Ικάρου μία ποσότητα   χημικής ουσίας (φωσφίνης) που χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο, η οποία όταν έρθει  σε επαφή με υγρασία αυταναφλέγεται εκλύοντας τοξικό καπνό. Αυτό ακριβώς συνέβη.  Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη άμεσα, αδρανοποίησε την ουσία και  απέτρεψε τα χειρότερα.

Είναι σχεδόν σίγουρο πως εκείνος που «ξεφορτώθηκε» την  φωσφίνη ρίχνοντας την στον κάδο δεν γνώριζε τις συνέπειες της πράξης του, ούτε τον κίνδυνο που εγκυμονούσε η χρήση της  ακόμα και για τον ίδιο.

Το συμβάν ανέδειξε πως μία ουσία που είναι  αποτελεσματική και χρήσιμη στα χέρια ενός επαγγελματία,   μπορεί στα χέρια ενός ερασιτέχνη να γίνει καταστροφική και να αποτελέσει αιτία ανεπανόρθωτων απωλειών.

Στο χώρο των αστικών απεντομώσεων ο νόμος επιτρέπει την  χρήση ορισμένων  βιοκτόνων  σκευασμάτων , η οποία επιβάλλεται να γίνεται από αδειοδοτημένο  και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.

Η κοινή λογική επιβάλλει ο καταναλωτής να απευθύνετε για προβλήματα παρασίτων  σε εξειδικευμένη και αδειοδοτημένη απολυμαντική εταιρία τόσο για λόγους αποτελεσματικότητας  (και κατά συνέπεια κόστους) όσο  για λόγους ασφάλειας.

Η περίπτωση της φωσφίνης είναι μόνο μία από τις πολλές που η ανθρώπινη ζωή μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο αν εξειδικευμένα σκευάσματα δημόσιας υγείας (εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα κλπ)  χρησιμοποιηθούν από άτομα μη εξειδικευμένα και καταρτισμένα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση