HomeLife & StyleΕτών 71 και… νιόπαντρος ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Ετών 71 και… νιόπαντρος ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ηλικία 71 ετών, έβαλε για δεύτερη φορά βέρα στο δεξί για να ζήσει τον απόλυτο έρωτα.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, υποψήφιος με το κόμμα των Πρασίνων της Αυστρίας, κατάφερε με την βοήθεια των επιστολικών ψήφων να εκτοπίσει στο παρά …πέντε τον ακροδεξιό υποψήφιο, Νόρμπερτ Χόφερ, σκορπώντας χαμόγελα στην Ευρώπη.

Ο βαν ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος πρόεδρος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που προέρχεται από τους κόλπους των δύο παραδοσιακών κομμάτων: των Σοσιαλδημοκρατών και των Συντηρητικών .

Ένας μικρός αριθμός –μόλις 31.026 ψήφοι– αποδείχθηκε καθοριστικός για την επικράτησή του έναντι του αντιπάλου του, του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού «Εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων», Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της κάλπης διατηρούσε προβάδισμα, με ποσοστό 51,9% έναντι του 48,1% του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως ο διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος με δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο συνεχάρη ήδη θερμά τον διάδοχό του, λίγο μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είναι απόγονος μεταναστών και προσφύγων. Γεννήθηκε το 1944 στη Βιέννη. Ο πατέρας του, απόγονος Ρώσων αριστοκρατών ολλανδικής καταγωγής που εγκατέλειψε την πατρίδα του όταν οι μπολσεβίκοι νίκησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Η οικογένεια Βαν ντερ Μπέλεν εγκαταστάθηκε στην τότε ανεξάρτητη Εσθονία. Εκεί ο πατέρας του γνώρισε την μητέρα του…

Το 1940, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα του Στάλιν κατέλαβαν την δημοκρατία της Βαλτικής, η οικογένειά του έφυγε από τη χώρα καταφεύγοντας σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Γερμανία. Τελικά η οικογένειά του προτίμησε να εγκατασταθεί στην Αυστρία, που εκείνη την εποχή ήταν μια επαρχία της ναζιστικής Γερμανίας. Τρία χρόνια αργότερα , η οικογένεια Μπέλεν, όταν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της Αυστρίας, εγκαταστάθηκε στο Τιρόλο.

Τη δεκαετία του 1960, σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ. Από το 1968 έως το 1970 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του ίδιου πανεπιστημίου και τα επόμενα δύο χρόνια στο Διεθνές Ινστιτούτου Διοίκησης του Βερολίνου. Το 1976 έγινε βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και τέσσερα χρόνια ανέλαβε έδρα στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Από το 1990 έως το 1994 διατέλεσε κοσμήτορας στην Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών στο ίδιο ίδρυμα.

Από μικρή ηλικία ο βαν ντερ Μπέλεν ασχολήθηκε με τα κοινά προσχωρώντας στους κόλπους του αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το 1994 εντάχθηκε στο Κόμμα των Πρασίνων. Πέντε χρόνια αργότερα ανέλαβε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.Το 2012 ο Βαν ντερ Μπέλεν εγκατέλειψε το κοινοβούλιο για να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στη Βιέννη. Στις προεδρικές εκλογές του 2016 κατέβηκε ως ανεξάρτητος αλλά υποστηρίχθηκε από το Κόμμα των Πρασίνων.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση