HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ πιο…φωτεινός Άρης της τελευταίας δεκαετίας πλησιάζει τη Γη

Ο πιο…φωτεινός Άρης της τελευταίας δεκαετίας πλησιάζει τη Γη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πλανήτης Άρης είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτος από τη Γη, ακόμα και με ειδικό εξοπλισμό. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οι λάτρεις της παρατήρησης των αστεριών θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν με γυμνό μάτι, λόγω της προσέγγισής του στον πλανήτη μας.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ο «κόκκινος πλανήτης» θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη απ’ ότι έχει φτάσει τα τελευταία 11 χρόνια. Στις 30 Μαΐου αναμένεται να φτάσει στη (σχετικά) μικρή απόσταση των 47,2 εκατ. μιλίων, όπου και θα παραμείνει για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η εγγύτητα αυτή σημαίνει ότι ένας παρατηρητής θα μπορεί να διακρίνει λεπτομέρειες της επιφάνειάς του, ακόμα και με χαμηλής ισχύος εξοπλισμό.

Ασυνήθιστη φωτεινότητα

Η ασυνήθιστη αυτή «φωτεινότητα» του Άρη εντείνεται ακόμα περισσότερο από το φαινόμενο της «Αντίθεσης του Άρη», το οποίο προκαλείται όταν ο κόκκινος πλανήτης ευθυγραμμίζεται με την Γη, με αποτέλεσμα ο ήλιος να φωτίζει ακόμα περισσότερο την επιφάνειά του.

Πρόσφατα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που απεικονίζει τον πλανήτη από ύψος 30 χιλιομέτρων. Στην ατμόσφαιρά του διακρίνονται καθαρά τα σύννεφα, καθώς και το ξέσπασμα μεγάλων καταιγίδων. Αν και σίγουρα δεν θα μπορέσετε να δείτε τόσες λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες, μπορείτε κι εσείς να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τον Άρη αναζητώντας το κόκκινο φως του στον νυχτερινό ουρανό.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση