HomeΚΟΣΜΟΣ«Μουδιασμένη» η Ευρώπη από την άνοδο της Ακροδεξιάς

«Μουδιασμένη» η Ευρώπη από την άνοδο της Ακροδεξιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πανευρωπαϊκό σοκ για το θριαμβευτικό αποτέλεσμα της Ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, το γεγονός ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον δικομματισμό καταψηφίζοντας τα παραδοσιακά κόμματα -τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Συντηρητικούς- κι επέλεξαν τους υποψήφιους της Ακροδεξιάς και των Οικολόγων που κονταροχτυπιούνται για το προεδρικό αξίωμα, δείχνει την έντονη δυσφορία τους για την κυβερνητική πολιτική.

Λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό το θρίλερ στην Αυστρία, στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου, το αδερφό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, κατάφερε για πρώτη φορά να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (έχοντας δύο βουλευτές για πρώτη φορά από την ίδρυσή του). Η πτώση των παραδοσιακών κομμάτων ήταν ένα επίσης βασικό χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών στη Μεγαλόνησο.

Ντόμινο εξελίξεων στην Ευρώπη το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της αυστριακής Ακροδεξιάς

Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του Αυστριακού υποψηφίου της Ακροδεξιάς, Νόρμπερτ Χόφερ -νικήσει δεν νικήσει- μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στις χώρες που ετοιμάζονται να στήσουν κάλπες: Τέλος Ιουνίου η Ισπανία και σ΄ένα χρόνο από σήμερα, στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς έσπευσε να προειδοποιήσει ότι, αυτό που συνέβη στην Αυστρία, μπορεί να συμβεί και στη Γαλλία.

Για τον διακεκριμένο Αυστριακό πολιτικό αναλυτή, Πέτερ Φίλτσμαγιερ, η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

Τα αυστριακά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι, πριν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών ήταν 51,9% υπέρ του ακροδεξιού, Νόρμπερτ Χόφερ και 48,1% έναντι του οικολόγου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Ο Τύπος της Αυστρίας όμως επισημαίνει ότι, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, παραδοσιακά οι επιστολικές ψήφοι είναι λιγότερο φιλικές στην Ακροδεξιά, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί και στον πρώτο γύρο.

Έτσι, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων SORA προβλέπει το τελικό αποτέλεσμα, μαζί με τις επιστολικές ψήφους, στατιστικά στο απόλυτο 50-50 με προβάδισμα όμως λίγων χιλιάδων ψήφων στον οικολόγο φαν ντερ Μπέλεν.

Πανηγυρίζει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Ακροδεξιάς

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ πανηγυρίζει για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλέον στο κέντρο της κοινωνίας».

Για πολλούς, ο 45χρονος Χόφερ (που είχε καλλιεργήσει την εικόνα του «φιλικού ακροδεξιού», σε αντίθεση με τον ίδιο τον κομματικό του αρχηγό) θεωρείται το «μακρύ χέρι» του Στράχε.

Τα όσα είπε ο ίδιος ο Χόφερ το βράδυ της Κυριακής δείχνουν και τη στάση του και το πόσο ενισχυμένη αισθάνεται πλέον η ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά στη Βιέννη: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να είμαι πρόεδρος της Αυστρίας. Το δεύτερο, να είναι σε δύο χρόνια καγκελάριος ο Στράχε και, επιπλέον, σε τέσσερα χρόνια να είμαι εγώ πρόεδρος».

Mετά τις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας, αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα αφού θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων. Σε περίπτωση εκλογής του, ο Νόρμπερτ Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός στο ύπατο αξίωμα μίας χώρας μέλους της Ε.Ε. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος στην Αυστρία είναι σε θέση να απαλλάξει των καθηκόντων της την κυβέρνηση. Και ο Νόρμπερτ Χόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πρέπει αν κρίνει ανεπαρκές το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών. Για τους πολιτικούς σχολιαστές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λαικίστικο FPÖ εκμεταλλεύτηκε την προσφυγική κρίση και θεωρείται σήμερα η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Αυστρία. Την ίδια ώρα, όμως, οι αντίπαλοι των ακροδεξιών συσπειρώνονται γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου των Οικολόγων επιτυγχάνοντας να εξανεμίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα του Χόφερ.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Αυστρίας δεν θα είναι ούτε Σοσιαλδημοκράτης, ούτε Συντηρητικός

Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος υποψήφιος θα επικρατήσει, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ήδη τομή στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο ούτε από τον συντηρητικό χώρο. Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF, ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμπερτ, δήλωσε: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε μία σωστή σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αυστρίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση