HomeΚΟΣΜΟΣAκροδεξιός Πρόεδρος προ των πυλών στην Αυστρία;

Aκροδεξιός Πρόεδρος προ των πυλών στην Αυστρία;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O Νόρμπερτ Χόφερ από το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) και ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν από το κόμμα των Πρασίνων βρίσκονται αντιμέτωποι στον αυριανό δεύτερο γύρω τον προεδρικών εκλογών στην Αυστρία.

Ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών την Κυριακή 22 Μαΐου αποτελεί την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση από το 1951 που καθιερώθηκε στην Αυστρία η απευθείας εκλογή του προέδρου της χώρας από το λαό. Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μεγάλο είναι το ενδεχόμενο να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα ένα στέλεχος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ), το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων και μέχρι τώρα υπαρχηγός τους, ο πενηντάχρονος Νόρμπερτ Χόφερ, υπήρξε ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών πρo εβδομάδων, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 35% και απόσταση 14 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο, τον 72χρονο υποψήφιο των Πράσινων και πρώην αρχηγό τους Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο την Κυριακή. Οι τελευταίες, αδημοσίευτες, δημοσκοπήσεις φέρουν τον Χόφερ να προηγείται του Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος, ωστόσο, μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να έχει μειώσει σημαντικά την μεταξύ τους διαφορά. Αναλυτές στη Βιέννη εκτιμούν πάντως ότι τόσο η τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση το βράδυ της Πέμπτης, όσο και οι χθεσινοβραδινές τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις στη Βιέννη, δεν πρέπει να επηρεάζουν την αυριανή στάση των ψηφοφόρων στην κάλπη.

«Συνασπισμός» ψηφοφόρων κατά Χόφερ;

Για πολλούς παρατηρητές o Νορμπερτ Χόφερ, όσο και αν ο ίδιος στις εμφανίσεις του προσπαθεί να προβάλει προφίλ μετριοπαθούς ηγέτη, δεν παύει να εκπροσωπεί τη γνωστή πολιτική του Κόμματος των Ελευθέρων: από την ξενοφοβική, ρατσιστική- προηγουμένως αντισημιτική και τώρα ισλαμοφοβική- στάση τους, μέχρι την ακραία πολιτική τους απέναντι στους πρόσφυγες, χάρη στην οποία κέρδισαν δύο περιφερειακές εκλογές το περασμένο φθινόπωρο. Από την άλλη πλευρά ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος φαίνεται πως την τελευταία στιγμή θα ψηφιστεί και από πολλούς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων για να αποτραπεί η ανάδειξη στελέχους των Ελευθέρων στο ύπατο αξίωμα της χώρας, παραμένει πιστός στις αρχές του για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των προσφύγων με ανθρωπιά και ανθρωπισμό.

Πάντως, όποια και να είναι η έκβαση της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης, θα είναι η πρώτη φορά που ο μελλοντικός πρόεδρος της Αυστρίας δεν θα προέρχεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν μεταπολεμικά στη χώρα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαικό Κόμμα, τα οποία εδώ και δέκα χρόνια βρίσκονται και πάλι σε κυβερνητικό συνασπισμό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση