HomeΚΡΗΤΗΑλλαγή θέσεων… για τα τραπεζοκαθίσματα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Αλλαγή θέσεων… για τα τραπεζοκαθίσματα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πονοκέφαλο στους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον καθορισμό των παραχωρούμενων χώρων και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτει την προσφυγή των καταστηματαρχών του Ενετικού Λιμένα όπως ανέφεραν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόσο ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, όσο και ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Χ κ Μιχάλης Βλαχάκης.

Η προσφυγή των καταστηματαρχών που τελικά απορρίφθηκε τον Οκτώβρη του 2015, είχε γίνει το 2008 κατά της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού του 2006 (γνωστή ως μελέτη Ρωμανού-Καλογήρου) που προέβλεπε 2.300 τ.μ. διαθέσιμα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, κάτι που συνεπάγεται ότι η απόφαση αυτή του Υπουργού Πολιτισμού είναι εκτελεστή αφού υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

limani 1

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανέφερε τα εξής: «Είμαστε μια δημοτική αρχή αποφασισμένη να βάλει τάξη σε λιμνάζοντα ζητήματα δεκαετιών που κανείς δεν άγγιξε μέχρι σήμερα. Αφού αποκατασταθεί η νομιμότητα με την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα επανεξετάσουμε τις δυνατότητες τροποποίησης της Υπουργικής απόφασης.

Δεν εχθρευόμαστε την επιχειρηματικότητα ούτε όμως κάνουμε εκπτώσεις στα δικαιώματα των πολιτών και των επισκεπτών.

Οι προτάσεις τροποποίησης υπάρχουν ήδη στο τραπέζι παρ’ ότι κάποιοι προσπάθησαν να τις ακυρώσουν.

Το 2017 έχουμε σαν στόχο να μην υπάρχει η παρούσα κατάσταση στο λιμάνι.

Κάποιοι που εκπροσωπούν τους καταστηματάρχες και βγάζουν ειρωνικές ανακοινώσεις να προσέξουν γιατί στο τέλος αυτοί θα βλάψουν τους συναδέλφους τους επαγγελματίες.

Εμείς αναζητούμε την χρυσή τομή με την πρόταση των 4.600 τ.μ. που από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ως καταλληλότερη λύση, αν δεν την δέχονται θα μείνουμε στην υπερβολή των 2.300 που κανένα δεν εξυπηρετεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Χ κ. Μιχάλης Βλαχάκης τόνισε: «Από την πρώτη μελέτη Ρωμανού έχουν περάσει 30 χρόνια. Τρεις δεκαετίες που ως πόλη συζητάμε διαρκώς για ένα καθεστώς ρύθμισης στο σημαντικότερο και χαρακτηριστικότερο μνημείο των Χανίων. Αποτέλεσμα έως τώρα; Κανένα. Γιατί υπογείως επικρατούν εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν καμία συνολική ρύθμιση και προτιμούν ένα μπάχαλο ατομικών ρυθμίσεων, ποντάροντας στο ότι αυτοί «έχουν τον τρόπο τους». Εδώ βάζουμε ένα τέλος».

Σε ότι αφορά την απόφαση του ΣΤΕ είπε: «Η τήρηση της νομιμότητας είναι υποχρέωσή μου και ταυτόχρονα προϋπόθεση για οποιαδήποτε δίκαιη λύση. Δεν σκοπεύω να προστεθώ σε αυτούς που αγνόησαν ή προσποιήθηκαν ότι δεν γνώριζαν την τύχη της υπουργικής απόφασης. Ως δημοτική αρχή μοιράσαμε το δίκαιο ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και στο δικαίωμα πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών. Κάποιοι αποφάσισαν και πάλι να το υπονομεύσουν με τις κλασικές τεχνικές καθυστερήσεων. Δεν θα το επιτρέψω.

Παράλληλα προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα αυτή τη σεζόν οι παραχωρούμενοι χώροι για το 2016 θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή 6.068 τ.μ. και οι ενέργειες μας από δω και πέρα, σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα, θα έχουν ως στόχο πριν της έναρξη της επόμενης τουριστικής σαιζόν να έχει αλλάξει η κατάσταση στο λιμάνι με την υλοποίηση της πρότασής μας με τα 4.600 τ.μ».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση του ΣΤΕ περιήλθε σε γνώση του Δήμου Χανίων πριν από μερικές μέρες (αφού είχε παρθεί η απόφαση του Δ.Λ.Τ.Χ για τα 4.600 τ.μ.) κατόπιν εγγράφου της Δημοτικής Αρχής προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για την έκβαση της προσφυγής των καταστηματαρχών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση