HomeΚΟΣΜΟΣΚύπρος: Αποζημίωση 628.000 ευρώ για τον θάνατο πυροσβέστη στο Μαρί

Κύπρος: Αποζημίωση 628.000 ευρώ για τον θάνατο πυροσβέστη στο Μαρί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποζημιώσεις ύψους 628.000 ευρώ επεδίκασε το δικαστήριο Λάρνακας στη Κύπρο, υπέρ της συζύγου και των παιδιών του αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Ανδρέα Παπαδόπουλου που σκοτώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011 στην έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Το δικαστήριο έκρινε πως, πέρα από το ποσό των 380.000 ευρώ που είχε λάβει η οικογένεια υπό τη μορφή βοήθειας από το κράτος, τον Αύγουστο το 2011, εδικαιούτο και αποζημιώσεις ύψους 628.000 ευρώ.

Η μαρτυρία που έδωσε στο δικαστήριο η χήρα του αρχιλοχία δεν αντικρούστηκε από την Γενική Εισαγγελία. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, «με τον θάνατο του Ανδρέα τόσο η ίδια όσο και τα ανήλικα τέκνα της έχουν χάσει τη στήριξη του συζύγου και πατέρα τους αντίστοιχα». Σημειώνεται ότι οι κόρες του Α. Παπαδόπουλου ήταν κατά τον χρόνο της φονικής έκρηξης στο Μαρί ηλικίας 15, 13 και 7 χρόνων.

Ενώπιον του δικαστηρίου έγινε παραδεκτό το γεγονός ότι το κράτος έφερε την ευθύνη για τον θάνατο του Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο οποίος τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου του 2011 ανταποκρίθηκε στο καθήκον του και μετέβη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, όπου σημειώθηκε η έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στην απόφαση του προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ότι το κράτος «επέδειξε εγκληματική αδιαφορία για τη ζωή προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας».

Παράλληλα, βάσει των στοιχείων που τέθηκαν ενώπιόν του το Δικαστήριο επεσήμανε ότι «προκύπτει κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο και κατηγορηματικό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραβιάσει κατάφωρα την υποχρέωσή της, κάτω από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να προστατέψει τη ζωή του αποβιώσαντος Ανδρέα Παπαδόπουλου».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση