HomeΚΡΗΤΗΥπόθεση «πυραμίδα»: Τι ισχυρίζεται ο Γ. Λίτινας στην απολογία του

Υπόθεση «πυραμίδα»: Τι ισχυρίζεται ο Γ. Λίτινας στην απολογία του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απίστευτες καταγγελίες για το ρόλο που διαδραμάτισε στη μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών ο χρηματιστής και συγκατηγορούμενός του, Γιώργος Δασκαλέας, προχώρησε στην απολογία του ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας ο άλλοτε πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα και επίσης βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, Γιάννης Λίτινας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της ανακρίτριας, ο Γιάννης Λίτινας από το Ρέθυμνο, που, μετά την απολογία του, κρίθηκε προφυλακιστέος, «κάρφωσε» τον συγκατηγορούμενό του Γ. Δασκαλέα -ο οποίος επίσης βρίσκεται στη φυλακή προσωρινά κρατούμενος- λέγοντας πως με το προσωπικό του λίαρ τζετ ταξίδευε στο Κίεβο, για να φυγαδεύει με ασφάλεια τα χρήματα που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ενθυλάκωσε από επενδυτές. «Η ομάδα Δασκαλέα δεν επένδυσε ποτέ ούτε ένα σεντ» επισημαίνει ο ίδιος σε άλλο σημείο της απολογίας του.

Από την πλευρά του, ο Γ. Δασκαλέας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και στην απολογία του αναφέρει ότι «είναι αληθές πως τα χρήματα επενδυτών, αλλά και δικά του και της συζύγου του μεταφέρθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η εταιρεία του σε τράπεζα στις ΗΠΑ».

Όπως λέει, τα χρήματα κατατέθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του ιδίου, της συζύγου του και συνεργατών του, και σε λογαριασμούς που ανοίχτηκαν σε τράπεζα της Ουκρανίας, πάντοτε όμως εν γνώσει των επενδυτών και κατόπιν συνεννόησής του με τον Γ. Λίτινα.

Πάνω από 500 εκατ. δολάρια οι εισπράξεις της απάτης

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από άνδρες της οικονομικής αστυνομίας και, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, προκύπτει ότι τα μέλη του, καταφέρνοντας να εξαπατήσουν επενδυτές, αποκόμισαν οφέλη που αγγίζουν τα 500 εκατ. δολάρια.

Ήδη, στο πλαίσιο της ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση έχουν προφυλακιστεί ο Γ. Δασκαλέας και ο Γ. Λίτινας -που φέρονται ως «εγκέφαλοι» της υπόθεσης. Αντίθετα, ελεύθερη με εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία της η Κύπρια δικηγόρος, που καταζητείτο με ένταλμα για την υπόθεση.

Εμφανίστηκε αυτοβούλως

Η δικηγόρος εμφανίστηκε αυτοβούλως στην ανακρίτρια και στην απολογία της υποστήριξε ότι δεν είχε καμία γνώση για απάτες που τυχόν τέλεσαν συγκατηγορούμενοί της όσο συνεργαζόταν με τον Δασκαλέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, φέρεται να ανέφερε στην απολογία της: «Αμέσως μόλις πληροφορήθηκα την έκδοση του εντάλματος, ήρθα στην Ελλάδα, διότι δεν έχω να κρύψω τίποτα. Ο ρόλος μου ήταν η παροχή διοικητικής υποστήριξης στα funds, στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Δεν τα εκπροσωπούσα, δεν τα διαχειριζόμουν ούτε και τους λογαριασμούς επενδυτών. Σε λογαριασμούς που κατέθεταν χρήματα οι επενδυτές, τα έστελνα στον Δασκαλέα για επένδυση σε λογαριασμό επενδυτικής εταιρείας που του ανήκε.Ο Δασκαλέας είχε παραπλανήσει και εμένα με ψευδείς βεβαιώσεις που μου έστελνε για τις επενδύσεις των χρημάτων και τα κέρδη. Το Μάιο του 2015 κατάλαβα ότι χρήματα δεν υπήρχαν. Αμέσως διέκοψα τη συνεργασία μου μαζί του και κατήγγειλα όσα ήξερα στις αρχές της Κύπρου, της Μ.Βρετανίας και της Ελλάδας».

Γ. Λίτινας: Τον έχω καταγγείλει, με εξαπάτησε

Από την πλευρά του, ο Γ. Λίτινας, στην απολογία του στην ανακρίτρια και απαντώντας σε ερώτησή της για ποιο λόγο συνέχισε να επενδύει χρήματα, παρ’ όλο που το 2009 διενεργήθηκε έλεγχος του ΣΔΟΕ σε βάρος του Γεωργίου Δασκαλέα και της εταιρείας του, ενώ του ασκήθηκε ποινική δίωξη, εκείνος απάντησε: «Η δέσμευση χρηματικών ποσών έγινε στις 10.8.2010. Εγώ μαζί με τους υπολοίπους επενδυτές έμαθα την εμπλοκή τους από τον Τύπο. Τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε κλαίγοντας ότι τράπεζες έχουν πόλεμο μαζί του, διότι έχουν φύγει καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες και έχουν πάει σε λογαριασμούς της εταιρείας του PK Consultants USA INC».

Ερώτηση: Γνωρίζεις αν από το 2009 έως τον Μάιο του 2015, οπότε επήλθε αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, επενδύθηκαν στην ουσία τα χρήματα που κατέβαλαν οι επενδυτές ή απλώς ανακυκλώθηκαν μέσω των funds;

Απάντηση: Είμαι κάθετος ότι δεν επενδύθηκαν ποτέ τα χρήματα. Ήταν μια καλοστημένη πυραμίδα. Από την έρευνα που έχουν κάνει οι αγγλικές και οι ουκρανικές αρχές από δικούς μας εξειδικευμένους ανθρώπους στο συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται ότι η ομάδα Δασκαλέα τουλάχιστον από το 2009 μέχρι και την αναστολή λειτουργίας των δομών δεν επένδυσε ούτε ένα σεντ.

Ακόμη, ο Γ. Λίτινας ανέφερε στην ανακρίτρια: «Την περίοδο από το 2009 έως και τον Αύγουστο του 2010 καταβλήθηκαν προς επένδυση στην PK CONSULTANS USA ING, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου χρημάτων, περί τα 60.000.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 35.000.000 ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς της PK CONSULTANS USA ING στην τράπεζα Εurobank στην Ελλάδα, τα οποία και εν τέλει δεσμεύθηκαν και με τα οποία αποζημιώθηκαν τότε οι επενδυτές. Τα δε υπόλοιπα 25.000.000 δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε trading account στην ΙΚΟΝ GLOBAL MARKETS INC και στην GFT GLOBAL. Τα 25.000.000 δολάρια που δεν μπορούσαν να δεσμευθούν μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του Δασκαλέα, της συζύγου του και δυο ακόμη προσώπων που ανοίχτηκαν στην ουκρανική τράπεζά INTEGRAL. Όπως δε προκύπτει τα ποσά αυτά που κατατέθηκαν στους επιμέρους λογαριασμούς τα ανέλαβαν οι ίδιοι ως άνω κατηγορούμενοι είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα σε άλλους λογαριασμούς τους».

Θα προσκόμιζε παραστατικά στις αρχές

Μάλιστα, ο Γ. Λίτινας καταθέτει ότι ετοιμαζόταν να προσκομίσει τα σχετικά παραστατικά στις Αρχές, αλλά δεν πρόλαβε, λόγω της σύλληψής του. Μάλιστα, επιφυλάσσεται να προσκομίσει τα στοιχεία αυτά και προσθέτει: ««Θέλω επίσης να προσθέσω ότι τη συγκεκριμένη εκείνη χρονική περίοδο ο Δασκαλέας έβρισκε αφορμές να επισκέπτεται συχνά το Κίεβο, ταξιδεύοντας πάντα με προσωπικό λίαρ τζετ και με προσωπικό πέντε ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, προφανώς για να φυγαδεύει με ασφάλεια τα χρήματα που σήκωνε από την τράπεζα».

«Τον έχω καταγγείλει»

Ο Γ. Λίτινας αναφέρεται ακόμη στην απολογία του στις ενέργειες που έχει κάνει για να καταγγείλει τον Γ. Δασκαλέα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω κάνει τα αδύνατα δυνατά να μάθω και μέσω ιδιωτικών ερευνητών, έκανα καταγγελία και στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς του Μπελίζ για να του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, αλλά μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2015 συνέχισε να λαμβάνει χρήματα δήθεν προς επένδυση και θεωρώ ότι το κάνει μέχρι σήμερα μέσω νέων επενδυτικών δομών».

Ακόμη, επισήμανε: «Έχω υποβάλει μήνυση κατά του Δασκαλέα και της συζύγου του, έχω πάει 17 φορές στη ΓΑΔΑ και έχω καταθέσει εγγράφως και προφορικώς όσα σας αναφέρω και έχω κάνει καταγγελία και στο FBI της Αμερικής, την αμερικάνικη πρεσβεία και έχει αρχίσει ήδη έρευνα στην Αμερική. Εχω κάνει καταγγελία στην Scotland Yard της Μεγάλης Βρετανίας, έχω κάνει μήνυση στην Ουκρανία εις βάρος του Δασκαλέα και των λοιπών και έχει ασκηθεί δίωξη εις βάρος του».

Τι λέει ο Δασκαλέας

Από την πλευρά του ο Γ. Δασκαλέας, σε ερώτηση των ανακριτικών αρχών για το εάν γνωρίζει που βρίσκονται σήμερα τα χρήματα που καταβλήθηκαν προς επένδυση από τους επενδυτές, αν διασώζονται ή αν έχουν αναλωθεί, απαντά: «Γεγονός είναι ότι τα χρήματα αυτά λείπουν, δεν γνωρίζω που βρίσκονται, αλλά γνωρίζω ότι δεν βρίσκονται σε δικούς μου λογαριασμούς…».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση