HomeΚΟΣΜΟΣΚύπρος: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής

Κύπρος: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις τελευταίες μεταξύ τους μάχες δίνουν τα κυπριακά κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυπριακής, οι οποίες είναι οι πρώτες μετά την έξοδο από το μνημόνιο και με τον νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει όριο εισόδου στη βουλή το 3,6% (από 1,8%).

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί καταδεικνύουν ότι το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) θα διατηρήσει τη πρώτη θέση αλλά ενδεχομένως με απώλειες εδρών. Την δεύτερη θέση διατηρεί το ΑΚΕΛ το οποίο φαίνεται να μην εισπράττει την φθορά της κυβέρνησης και στοχεύει να διατηρήσει τα ποσοστά των τελευταίων ευρωεκλογών. Όπως όλα δείχνουν και το ΑΚΕΛ θα απωλέσει έδρες.

Το ΔΗΚΟ παραμένει τρίτο κόμμα παρουσιάζοντας σταθερότητα ποσοστών αν και επίσης ενδέχεται να χάσει μία έδρα. Η ΕΔΕΚ δείχνει να έχει κάμψει και ίσως χάσει τη τέταρτη θέση αλλά και κοινοβουλευτικές έδρες, από την «Συμμαχία Πολιτών» τον οποίο είχε στηρίξει στις Προεδρικές εκλογές του 2013 πιστεύοντας στη δέσμευση του ότι δεν θα δημιουργούσε κόμμα.

Στην Βουλή φαίνεται να παραμένει το Κίνημα Οικολόγων και να αυξάνει τις έδρες από μία σε δύο. Είσοδο στη Βουλή σύμφωνα με τις μετρήσεις επιτυγχάνει και το Κίνημα «Αλληλεγγύη» που ίδρυσε πριν από δύο μήνες η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους η οποία αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ και συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Συλλούρη, επίσης πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ που είχε ιδρύσει το ΕΥΡΩ.ΚΟ.

Εκτός Βουλής όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει το ΕΛΑΜ, παράρτημα της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο, αν και αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά του.

Σημαντική αναμένεται να είναι και η αποχή αγγίζοντας το 20%.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση