HomeΚΡΗΤΗΠροκλητικός και πάλι ο Ρίχτερ – Το Πανεπιστήμιο αποφασίζει την αφαίρεση του τίτλου του

Προκλητικός και πάλι ο Ρίχτερ – Το Πανεπιστήμιο αποφασίζει την αφαίρεση του τίτλου του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 25 Μαΐου θα συνεδριάσει το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη αυτό του τίτλου που έχει απονείμει στον γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, μετά και από τη σκληρή ανακοίνωση της πρυτανείας που καλεί το Τμήμα να πάρει θέση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις του καθηγητή.

Όπως αναφέρει το goodnet, παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας. Ουσιαστικά αυτό που ζητά τόσο η πρυτανεία όσο και η κοινή γνώμη, είναι να ανακαλέσει το Τμήμα την απόφαση αναγόρευσης του καθηγητή σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ρεθύμνιων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944, ζητά από τη Σύγκλητο να αφαιρέσει τον ακαδημαϊκό τίτλο του επίτιμου διδάκτορα που έχει απονεμηθεί στο γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ. Το Σωματείο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να στηλιτεύσει την εν γένει στάση και δημόσια συμπεριφορά του Χάινς Ρίχτερ, αξιολογώντας την ως επιλήψιμη και ασύμβατη με την ιδιότητά του ως ακαδημαϊκού και εν προκειμένω ως τιμηθέντος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ωστόσο τονίζει πως από την ελληνική νομοθεσία επιτρέπεται η Σύγκλητος να ανακαλέσει τίτλο όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με μεγάλη μας χαρά είδαμε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ανακοίνωσή του στηλιτεύει την εν γένει στάση και δημόσια συμπεριφορά του Heinz Richter, αξιολογώντας την ως επιλήψιμη και ασύμβατη με την ιδιότητά του ως ακαδημαϊκού και εν προκειμένω ως τιμηθέντος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ανακοίνωση αυτή ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό τον λαό της Κρήτης που μήνες τώρα θεώρησε δικαίως εαυτόν προσβεβλημένο από το ατόπημα ενός Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, δηλαδή του κοσμήματος του νησιού, να τιμήσει έναν επιστήμονα που και μόνο από τα γραφόμενα στο περιβόητο βιβλίο «Η μάχη της Κρήτης» ήταν φανερό ότι δεν θα τιμήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Και πράγματι ο κ. Richter αποδείχθηκε κατώτερος της τιμής αυτής, εκθέτει κατ’έξακολούθηση το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα του νησιού και διαρκώς εκφράζει δημόσια απόψεις ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και δίκαια, κατεξοχήν ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, συμπεριφορά που πλέον καθιστά την παραμονή του ακαδημαϊκού τίτλου στο πρόσωπό του άγος και πομπή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Παρ’ όλα αυτά και ενώ η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου είναι πράγματι κόλαφος για τον κ. Richter, εντούτοις στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης αυτής αναφέρεται ότι «Το Πρυτανικό Συμβούλιο που συζήτησε εκτάκτως σήμερα το ζήτημα αυτό δεν έχει την αρμοδιότητα να αναιρεί αποφάσεις Τμημάτων και Σχολών που έχουν απονείμει τιμητικούς τίτλους σε διακεκριμένους επιστήμονες» και κατόπιν ζητά από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών να εκφράσει την άποψή του για τη συνεχιζόμενη χρήση αυτής της τιμητικής διάκρισης.

Όμως, χωρίς να θεωρούμε αυτή τη στάση του Πρυτανικού Συμβουλίου ως υπεκφυγή, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 41 του Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης «Ο τίτλος του επίτιµου διδάκτορα αφαιρείται µόνο για σοβαρούς λόγους και µε την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους οµότιµους καθηγητές» δηλαδή σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 40 του ίδιου Κανονισμού ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα αφαιρείται ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, όταν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, δηλαδή μόνο και αποκλειστικώς αρμόδιο όργανο για την επιβεβλημένη αφαίρεση του τίτλου από τον κ. Richter είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης και ουδείς άλλος ούτε γνωμοδοτεί ούτε αποφασίζει για το ζήτημα αυτό.

Συμπερασματικά, χωρίς καθυστέρηση ο κος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει το ιστορικό χρέος αλλά και το βάρος να εισάγει άμεσα στη Σύγκλητο του Ιδρύματος προς λήψη απόφασης το ζήτημα της αφαίρεσης του ακαδημαϊκού τίτλου από τον κ. Richter. Αν η απονομή του τίτλου στον κ. Richter, ήτο ατυχής στιγμή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η διατήρηση του τίτλου αυτού μετά τα όσα σήμερα το ίδιο το Πρυτανικό Συμβούλιο διαπίστωσε, δεν είναι απλώς ατύχημα, αλλά μελανή σελίδα για την Κρήτη και το Πανεπιστήμιό της, που πρέπει επιτέλους να διαγραφεί».

Διαφήμιση
Διαφήμιση