HomeΚΡΗΤΗΔεύτερο εργατικό ατύχημα μέσα σε ένα 24ωρο-Βουτιά εργάτη από ύψος 5 μέτρων

Δεύτερο εργατικό ατύχημα μέσα σε ένα 24ωρο-Βουτιά εργάτη από ύψος 5 μέτρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στην περιοχή των Βασιλειών, με έναν εργάτη, 26 ετών από την Αλβανία, να κάνει βουτιά στο κενό από σκαλωσιά, ύψους πέντε μέτρων.

Ο άτυχος εργάτης πραγματοποιούσε εργασίες σε κτίριο, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μέχρι τώρα, έχασε την ισορροπία του πάνω στη σκαλωσιά και βρέθηκε στο έδαφος.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και παρέλαβε τον εργάτη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, εκείνη την ώρα είχε τις αισθήσεις του, ενώ ανέφερε ότι πονούσαν πολύ τα πόδια του.

Ο 26χρονος μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης του.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο εργατικό ατύχημα, που σημειώνεται μέσα στο τελευταίο 24ωρο στην περιοχή του Ηρακλείου, μετά το φοβερό εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε κτίριο στην πλατεία του Αγίου Τίτου.

Στο χθεσινό ατύχημα μετά από πτώση μπαλκονιού, τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερις άνδρες, που εργάζονταν εκείνη την ώρα, με τον έναν εξ αυτών να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Με αφορμή το νέο εργατικό ατύχημα, το Σωματείο των Οικοδόμων Ηρακλείου αναφέρει σε ανακοίνωση του:

«Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα έγινε σήμερα το μεσημέρι (πέρα του ωραρίου) με τραυματία ένα συνάδελφο οικοδόμο, 26 ετών αλβανικής καταγωγής B.S.

Ο ακήρυχτος πόλεμος συνεχίζεται την ώρα που ο κλάδος των οικοδόμων έχει κυριολεκτικά τσακιστεί από την ανεργία, το μόνο πράγμα που έχει μείνει σε επίπεδα προ κρίσης είναι τα εργατικά ατυχήματα.

Έτσι ο τραυματισμός του συναδέλφου μας στις Βασιλείες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα 12ωρα στο γιαπί, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο μετά από πολλούς μήνες ανεργίας δημιουργούν συνθήκες γκιλοτίνας για τους συναδέλφους. Από αυτή την κατάσταση κερδισμένοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν οι μεγαλοεργολάβοι και το κεφάλαιο ενώ οι εργάτες θα σακατεύονται καθημερινά για ένα μεροκάματο πείνας.

Στον απόηχο του χθεσινού ατυχήματος έρχεται να προστεθεί και το σημερινό που όπως και τόσα άλλα, δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς ώρας, αλλά έχει να κάνει με την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Το μακελειό που συντελείται στους χώρους δουλειάς με θύματα τους εργάτες συνεχίζεται. Παρά τη μεγάλη ανεργία στο χώρο των κατασκευών τα εργατικά ατυχήματα, θανατηφόρα, με σοβαρούς τραυματισμούς και αναπηρίες, παραμένουν σε υψηλό ποσοστό. Υπάρχουν αιτίες. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, τα μέτρα ασφάλειας που θυσιάζονται στο κυνήγι του κέρδους, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε «σφαγείο».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες, έχει τεράστιες ευθύνες:

Γιατί κλείνουν τα μάτια στο διαρκές έγκλημα που γίνεται στους χώρους δουλειάς.

Γιατί έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Γιατί έχουν εξοπλίσει την μεγαλοεργοδοσία με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο για να ξεζουμίζει τους εργάτες, να τους αναγκάζει να ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας στα χέρια μας. Να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας στους χώρους δουλειάς συνθήκες εργασίας που θα διασφαλίζουν ότι θα γυρίσουμε στο σπίτι μας όπως ακριβώς φύγαμε το πρωί για το μεροκάματο.

Απαιτούμε τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ.

Προειδοποιούμε πως δε θα ανεχτούμε άλλους χώρους – κάτεργα για τους συναδέλφους μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση