HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Φρένο» στις εκροές χρημάτων από προβληματικές τράπεζες εξετάζει η Κομισιόν

«Φρένο» στις εκροές χρημάτων από προβληματικές τράπεζες εξετάζει η Κομισιόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μηχανισμό που θα βάζει «φρένο» στις εκροές χρημάτων από προβληματικές τράπεζες εξετάζει η Κομισιόν προκειμένου οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να προστατεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times το μέτρο που εξετάζεται θα σταματά την «αιμορραγία» χρημάτων από μία προβληματική τράπεζα και θα εμποδίζει την πλήρη κατάρρευσή της προτού οι Αρχές μπορούν να επέμβουν.

Αν και οι διεργασίες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οι FT επισημαίνουν ότι ο μηχανισμός θα εμποδίζει την αποζημίωση ομολογιούχων και δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το σημείο να εμποδίζει την ανάληψη αποταμιεύσεων από λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κομισιόν θα εξετάσει εάν το «πάγωμα» θα αφορά και όσους έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, ποσό που είναι εγγυημένο σε όλη την ευρωζώνη. Θα μελετηθούν κι άλλες πιθανές εξαιρέσεις από το «πάγωμα», όπως τα χρήματα που μεταφέρει κάθε εμπορικό ίδρυμα στην κεντρική τράπεζα της χώρας του.

Το «πάγωμα», εάν εγκριθεί, θα βρίσκεται σε ισχύ μόνο για λίγες ημέρες κάθε φορά, έως ότου να πετύχει το επιθυμητό σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, που θα προστατεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση