HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣάλλας: «Η συμφωνία μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία»

Σάλλας: «Η συμφωνία μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση δημιουργεί η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, με την οποία θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Αν και αναγνωρίζει ότι η συμφωνία έρχεται με βαρύ τίμημα, θεωρεί ότι με την ολοκλήρωση της δημιουργούνται προϋποθέσεις για αλλαγή κλίματος στην οικονομία που φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και πως ο λαός σηκώνει το βάρος. Ωστόσο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης», σημειώνει και αναφέρει ως παράδειγμα το Ασφαλιστικό και τα ελλειμματικά Ταμεία, τα οποία θα κατέρρεαν εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα.

Επισημαίνει ότι οι λύσεις σε ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτελούν προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη και σημειώνει ότι «αν δεν διασφαλιστεί το δημοσιονομικό, αν δεν διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μπορεί να στηριχθεί οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόταση».

Ο ίδιος θεωρεί εφικτούς τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα την τριετία 2016 – 2018. «Είναι εφικτοί αρκεί να ανασκουμπωθούμε όλοι και να ξαναβάλουμε μπροστά την οικονομία και την αγορά» αναφέρει και χαρακτηρίζει «καθοριστική» την πορεία της αγοράς ακόμη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η δημιουργία εθνικού πλούτου δημιουργεί αντίστοιχα προϋποθέσεις για το Δημόσιο να εισπράξει περισσότερα χρήματα», επισημαίνει.

Όσον αφορά τον προβληματισμό που εκφράζεται από το ΔΝΤ για τους στόχους του προγράμματος και ιδιαίτερα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 επισημαίνει ότι «δεν έχει νόημα την ώρα που ψηφίζονται τα μέτρα, που ολοκληρώνεται μία διαδικασία για να καταλήξουμε σε συμφωνία, κάποιοι να επιχειρούν και πάλι να ακυρώσουν την πρσοπάθεια, λέγοντας ότι δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα. Ας ξεκινήσουμε τη δουλειά την εφαρμογή της συμφωνίας και βλέπουμε».

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς θεωρεί ότι η συμφωνία θα σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια θα εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις, για ιδιωτικοποιήσεις, για αγορές πρώτων υλών που θα στηρίξουν την παραγωγή, ενώ θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις βελτίωσης του καταναλωτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Γι’ αυτό σημειώνει πως η προσπάθεια για υλοποίηση της συμφωνίας πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα, το οποίο «είναι υποχρεωμένο να κάνει κτήμα του τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία», αλλά από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις ηγεσίες τους. «Η οικονομική ελίτ, η επιστημονική, η πολιτιστική, ακόμη και η δημοσιογραφική, θα πρέπει να συνδράμουν στην προσπάθεια», τονίζει.

Ο κ. Σάλλας φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη του Αλ. Τσίπρα ότι η ελληνική οικονομία είναι σαν το ελατήριο, έχει συμπιεστεί επί έξι χρόνια και πλέον είναι έτοιμη να εκτιναχτεί.«Υπάρχει επενδυτικός κόσμος που περιμένει την ολοκλλήρωση της συμφωνίας για να μπορεέσει να αποδεσμεύσει δυνάμεις σημαντικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά», σημειώνει ενώ ερωτηθείς για τις περιπέτειες επενδυτών τα τελευταία έξι χρόνια στη χώρα μας λέει: «Μπορεί η Ελλάδα να έχει κουράσει τους επενδυτές, όμως δεν παύει να είναι μια χώρα της ζώνης του ευρώ, δεν παευέι να είναι ένα ευρωπαϊκό κομμάτι και κατά συνέπεια ούτως ή άλλως θα πρέπει το πρόβλημα της να επιλυθεί θετικά, διότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και του πολιτικού κόσμου θέλει να μείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη».

Αναφορικά με τις τραπεζικές συναλλαγές εν μέσω capital controls, ο πρόεδρος της Πειραιώς υπογραμμίζει ότι οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, κυρίως για επενδυτικές συναλλαγές και εισαγωγές κεφαλαίων, και η ροή του χρήματος έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο κ. Σάλλας σημειώνει ότι έχει αλλάξει η στάση των δανειοληπτών και καταγράφεται βελτίωση στην εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Στον όμιλο της Πειραιώς καταγράφεται υποχώρηση των NPLs τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και το τρέχον», σημειώνει.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση