HomeΚΡΗΤΗΆρχισαν τα έργα υποδομής του Επιχειρηματικού Πάρκου από την Τράπεζα Χανίων

Άρχισαν τα έργα υποδομής του Επιχειρηματικού Πάρκου από την Τράπεζα Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατασκευής των έργων υποδομής του Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων,  που συγχρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος JESSICA, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, η Διοίκηση του Φορέα Υλοποίησης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης αλλά και στα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας για να εκφράσει την ικανοποίησή της για τη θετική έκβαση των προσπαθειών του και να ενημερώσει την επιχειρηματική κοινότητα για τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για εγκατάσταση και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο Επιχειρηματικό Πάρκο.

2016_05_14

Στη συνέντευξη ήταν προσκεκλημένοι, τίμησαν με την παρουσία τους και προέβησαν σε δημόσιες δηλώσεις

ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης,

ο Ειδ. Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας,

ο Γεν.Γραμματέας Εμπορίου κ. Αντ. Παπαδεράκης,

η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη,

ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας,

το Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Περουλάκης,

ο Πρόεδρος του ΤΑΑ Κρήτης κ. Νίκος Μυρτάκης και

το στέλεχος που ηγείται των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χώρα μας για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων από πόρους του προγράμματος JESSICA κ. Ηλίας Παπαγεωργίου.

Η Διοίκηση της ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΧΑΝΙΩΝ ΑΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στις τεχνικές και επιχειρηματικές πτυχές του έργου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο πολεοδόμησης μιας περιοχής 515 στρ. περίπου με συνολικό προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ, με πρόβλεψη περαίωσης όλων των έργων υποδομής έως τον Ιούνιο 2017 και με ιδιαίτερες και καινοτομικές υποδομές π.χ. απεριόριστη επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων,  που του προσδίδουν χαρακτήρα σύγχρονου «πράσινου» και οικολογικά φιλικού πάρκου.

DSC_0016 (6)

Όσον αφορά τις επιχειρηματικές πτυχές του έργου, η Διοίκηση του Φορέα γνωστοποίησε σε κάθε ενδιαφερόμενο και στους τοπικούς θεσμούς τη δυνατότητα που δημιουργείται για την εγκατάσταση 200 και πλέον επιχειρήσεων σε κτηριακές υποδομές που δημιουργούν κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό κλάδο 600 εκ. ευρώ και με πρόβλεψη δημιουργίας 6.500 θέσεων εργασίας μη συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα μεγέθη αυτά που θα αποτελέσουν σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία στα επόμενα 10-15 χρόνια, αναμένεται να επέλθουν μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη διάρκεια κατασκευής των οποίων δημιουργούνται 150 θέσεις εργασίας επίσης.

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Χρήστος Μυλωνάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αίσιο τέλος που οδήγησε στην αδειοδότηση της επένδυσης μετά από μια πολύχρονη προσπάθεια 6 τουλάχιστον ετών στα γρανάζια της γραφειοκρατίας τόσο της τοπικής όσο και των κεντρικών υπηρεσιών των Υπουργείων και ευχήθηκε οι προτάσεις της Επιμελητηριακής κοινότητας για την αδειοδότηση, τη μετεγκατάσταση, τη χωροθέτηση και τα κίνητρα των επιχειρήσεων να γίνουν νόμοι του κράτους για να εκπληρωθεί και ο σκοπός του Επιχειρηματικού Πάρκου και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη λυδία λίθο για τη φυγή προς τα εμπρός και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου που είναι βασικός μέτοχος του Φορέα Υλοποίησης γνωστοποίησε την ύπαρξη σοβαρού ενδιαφέροντος για εγκατάσταση στο Επιχειρηματικό Πάρκο που καταγράφεται από επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έχει διεξαχθεί γι’ αυτό το σκοπό. Το ενδιαφέρον αυτό ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι τόσο στο νομό Χανίων όσο και στο νομό Ηρακλείου όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες μονάδες επιχειρηματικής υποδομής. δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για την εγκατάστασή τους ιδίως αν η δραστηριότητά τους είναι μεταποιητική και προκαλεί οχλήσεις ανεξαρτήτως βαθμού.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Υλοποίησης και Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχαήλ Μαρακάκης αναφέρθηκε εξονυχιστικά στις προσπάθειες της Τράπεζας για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και τοπικής επιχειρηματικότητας, κόντρα στους καιρούς και τα μηνύματά τους. Ανέδειξε την επιμονή της Τράπεζας ως το κλειδί της επιτυχίας για την αδειοδότηση και την έναρξη της κατασκευής των έργων υποδομής του Πάρκου, παρά τα χρόνια που παρήλθαν από την έναρξη της προσπάθειας, τις δεκάδες αντιξοότητες και το αντιαναπτυξιακό κλίμα που συχνά συνάντησε ο Φορέας. Ζήτησε από τον Υπουργό κ. Γ. Σταθάκη τη δημιουργία ειδικών κινήτρων τόσο στον υπό διαβούλευση αναπτυξιακό νόμο όσο και στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) που θα διευκολύνουν την εγκατάσταση και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα κατ’ εξαίρεση και καθ’ υπέρβαση των περιορισμών του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Απευθυνόμενος στους επικεφαλείς των τοπικών θεσμών κ.κ. Περιφερειάρχη, Δήμαρχο Χανίων κ.λπ. να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση έναρξη της κατασκευής των εξωτερικών έργων υποδομής και ιδίως των οδών πρόσβασης στο Επιχειρηματικό Πάρκο τόσο με απευθείας οδική σύνδεση όσο και μέσω νέας οδού παράκαμψης του οικισμού της Μαλάξας. Τέλος, ο κ. Μαρακάκης αναφέρθηκε για λόγους δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στη σημαντική συμβολή της εταιρείας Re.De-Plan AE Consultants  στην εξέλιξη και αδειοδότηση της επένδυσης που είχε και έχει από την έναρξη των προσπαθειών του Φορέα την ευθύνη για το Project Management, τις Τεχνικές και Οικονομικές Μελέτες και την υπαγωγή του έργου στο πρόγραμμα JESSICA. Ζήτησε τέλος από την εργολήπτρια εταιρεία «Α.Π. ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Α.Ε» που ανεδείχθη ανάδοχος μετά από διαγωνισμό να τηρήσει πιστά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και να παραδώσει έργο υψηλής ποιότητας όπως προδιαγράφεται στις Τεχνικές Μελέτες που έχουν εγκριθεί από το Φορέα και τις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση