HomeΚΡΗΤΗΑθώοι οι 138 του Πανεπιστημίου για τη διαχείριση κονδυλίων του ΕΛΚΕ

Αθώοι οι 138 του Πανεπιστημίου για τη διαχείριση κονδυλίων του ΕΛΚΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αθώοι είναι και οι 138 κατηγορούμενοι του Πανεπιστημίου Κρήτης για την διαχείριση κονδυλίων του ΕΛΚΕ όπως αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπήρξε βλάβη για το Δημόσιο και για τον λόγο αυτό έκρινε αθώους τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές που συμμετείχαν στην Σύγκλητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δίκη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, καθώς δεν υπήρχε στην Κρήτη άλλη αίθουσα να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων.

Η υπόθεση

Οι 138, κυρίως πανεπιστημιακοί, κατηγορούνταν ότι είτε μέσω της Συγκλήτου είτε μέσω της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης στηρίχθηκε στο πόρισμα δύο οικονομικών επιθεωρητών, το οποίο εκτίμησε ότι προέκυψε κακοδιαχείριση κονδυλίων του ΕΛΚΕ.

Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου στην παρούσα υπόθεση αφορά στη χρονική περίοδο μεταξύ 1996 και 2004, κατά την οποία αποφασίστηκε σύναψη σύμβασης μεταξύ του εκπαιδευτικού ιδρύματος και ασφαλιστικής εταιρείας για την ασφάλιση των εργαζομένων του πανεπιστημίου, καθώς και η καταβολή αμοιβών για συμβάσεις έργου μεταξύ του ΕΛΚΕ και φυσικών προσώπων.

Η δίκη, λόγω του αριθμού των εμπλεκομένων, με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνει στην αίθουσα «Ποσειδών» του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτη θεωρεί ότι η δίωξη είναι άδικη σε βάρος των πανεπιστημιακών και ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν είναι καθ’ όλα νόμιμες.

Χθες επίσης ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, παρενέβη στην ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας κατά τη συζήτηση ότι, επειδή το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι διαιρεμένο γεωγραφικά, υπάρχουν ανισότητες και διαφορετικού τύπου ανάγκες στις υποδομές και το προσωπικό. Η εκταμίευση πόρων για την κάλυψη αναγκών που εν πολλοίς οφείλονταν στη διαίρεση του Πανεπιστημίου, είχε περιβληθεί πλήρους νομιμότητας και έγινε με τήρηση των κανονισμών λήψης των σχετικών αποφάσεων, επεσήμανε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση