HomeΚΡΗΤΗΣτην ανακρίτρια απολογείται με βαρύτατες κατηγορίες ο εγκέφαλος της «πυραμίδας»

Στην ανακρίτρια απολογείται με βαρύτατες κατηγορίες ο εγκέφαλος της «πυραμίδας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκίνησαν οι απολογίες των μελών του κυκλώματος που εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης εκατοντάδων επενδυτών. Πρώτος τον κύκλο των απολογιών ανοίγει ο κατηγορούμενος Γιάννης Λίτινας, ο οποίος μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Δασκαλέα φέρεται ως εκ των βασικών «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης απάτης.

Ο Γ. Λίτινας, επιχειρηματίας και επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Ελλάδα, απολογείται ενώπιον της 10ης ανακρίτριας και καλείται να αντικρούσει τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εγκληματική οργάνωση, κ.ά. Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι της υπόθεσης, ανάμεσά τους και ο Γ. Δασκαλέας αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Στο κατηγορητήρια που έχουν συντάξει οι ανακριτικές αρχές σε βάρος των δυο βασικών «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης αναφέρονται ποσά που προκαλούν ίλιγγο αλλά και ένα πάρτυ εκατομμυρίων σε εξωχώριες εταιρίες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Οι Γιώργος Δασκαλέας και Γιάννης Λίτινας φέρονται ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε επί μια δεκαετία δεκάδες επενδυτές. Ωστόσο, τώρα οι δυο παραπάνω κατηγορούμενοι φέρονται να είναι στα …μαχαίρια.

Τι αναφέρουν τα κατηγορητήρια

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στα κατηγορητήρια σε βάρος των Γ. Δασκαλέα και Γ. Λίτινα: «Στην Αθήνα, σε χρονικό διάστημα που δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς στην ανάκριση πάντως τουλάχιστον από το έτος 2005 έως το Μάιο του 2015 συγκροτήσατε και διευθύνατε από κοινού ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση με συγκεκριμένη κατανομή εγκληματικών ρόλων… και στην οποία εντάχθηκαν ως μέλη οι λοιποί συγκατηγορούμενοι σας και η οποία επιδιώκει την διάπραξη κακουργημάτων».

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φέρονται να «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω πρακτορείων ΟΠΑΠ ώστε να φαίνονται σαν κέρδη τυχερών παιχνιδιών, ενώ «όλες οι ενέργειες έγιναν μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα για να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων και να αποφευχθούν αστικές και ποινικές συνέπειες».

Πώς στήθηκε η απάτη

Στα κατηγορητήρια περιγράφεται αναλυτικά πως στήθηκε η απάτη. Συγκεκριμένα ο Ιωάννης Λίτινας « περί το 2009 εισήλθε ως μέλος και ανέλαβε τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης επιδιώκοντας τη διάπραξη της κακουργηματικής απάτης , ήτοι προβαίνoντας με διακριτούς ρόλους έκαστος σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων τα οποία υποτίθεται ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος (αγορά FOREX εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs). Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν , είτε απευθείας από τους κατηγορουμένους , είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών προσέγγιζαν διάφορα άτομα επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του Γιώργου Δασκαλέα ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».

Στη συνέχεια, οι δυο κατηγορούμενοι «προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελναν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές προς τους επενδυτές σύμφωνα με τα οποία δήθεν η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς. Με την ως άνω συμπεριφορά τους αφενός έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές να μην προβούν στην εξαργύρωση των υποτίθεται των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύσουν επιπλέον κεφάλαια , αφετέρου προσέλκυαν νέους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε στους κατηγορουμένους την δυνατότητα να καταβάλετε στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους εδραιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης τους ενώ ταυτόχρονα ως μέλη της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά , είτε ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν είτε ως εξαργυρωθέντα κέρδη καθώς εμφανιζόσαστε ταυτόχρονα και ως υποτιθέμενοι επενδυτές, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν να συντηρούν τις εκάστοτε επενδυτικές δομές μέχρι και το Μάιο του 12015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε επενδυθεί, είτε είχαν επιστρέψει στους επενδυτές ως υποτιθέμενα κέρδη (ανακύκλωση χρημάτων) είτε είχαν μοιραστεί στους ίδιους τους κατηγορουμένους είτε είχαν χαθεί κατά την εν της πράγμασι περιορισμένη εν τέλει επενδυτική δραστηριότητα η οποία ήταν ζημιογόνα σχεδόν στο σύνολό της».

Προσέγγιζαν επιχειρηματίες

Από το δικαστικό έγγραφο προκύπτει επίσης πως «η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων γινόταν συγκεντρωτικά για όλους τους επενδυτές από τον Γιώργο Δασκαλέα ο οποίος βάσει των συμβάσεων είχε οριστεί ως διαχειριστής τους». Επιπλέον, αναφέρεται ότι «ο ρόλος του Λίτινα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να προσεγγίζει Ουκρανούς επιχειρηματίες (λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα) αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», δηλαδή ο ρόλος σου ήταν να τους πείσει να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην επενδυτική δομή σας».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση