HomeΚΟΣΜΟΣΣεξουαλικό σκάνδαλο οδήγησε σε παραίτηση τον αντιπρόεδρο της γαλλικής βουλής

Σεξουαλικό σκάνδαλο οδήγησε σε παραίτηση τον αντιπρόεδρο της γαλλικής βουλής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης της γαλλικής βουλής ο οικολόγος βουλευτής Ντενί Μποπέν, ο οποίος κατηγορείται για «παρενόχληση» και «σεξουαλική επίθεση» από γυναίκες που έχουν εκλεγεί με το κόμμα του. Ωστόσο αμφισβητεί τις κατηγορίες αυτές και γι΄αυτό παραιτήθηκε ώστε να «μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανακοίνωσε ο δικηγόρος του. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν του είχε ζητήσει να παραιτηθεί.

«Ο Ντενί Μποπέν αμφισβητεί θεμελιωδώς τους ισχυρισμούς ότι προέβη σε σεξουαλική παρενόχληση και ακόμη περισσότερο σε σεξουαλική επίθεση, οι οποίοι του είναι τελείως ξένοι», δήλωσε ο δικηγόρος, σύμφωνα με τον οποίο ο βουλευτής «σκέπτεται» να καταθέσει προσφυγή για δυσφήμηση. Τέσσερις γυναίκες βουλευτές, ανάμεσά τους η εκπρόσωπος του κόμματος Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι (EELV) Σαντρίν Ρουσό, δήλωσαν σε πολλά ΜΜΕ ότι υπήρξαν θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

Τα γεγονότα του 2011

Η Ρουσό δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart και στον ραδιοσταθμό France Inter πως τα γεγονότα ανάγονται στον Οκτώβριο του 2011, στη διάρκεια ενός συνεδρίου του κόμματος κοντά στο Παρίσι.

«Κάποια στιγμή, θέλησα να κάνω ένα διάλειμμα», είπε. «Στον διάδρομο ήρθε ο Ντενί Μποπέν. Με κόλλησε στον τοίχο και πιάνοντάς το στήθος μου προσπάθησε να με φιλήσει. Χρειάστηκε να τον απωθήσω βίαια».

Η Σαντρίν Ρουσό δήλωσε ότι αισθάνθηκε «πολύ έντονη δυσφορία». «Σκέφτηκα αμέσως πως ήταν εντελώς αφύσικο να το υποστώ αυτό. Αλλά τη φράση σεξουαλική επίθεση, τη σκέφτηκα πολύ αργότερα».

Καθημερινή παρενόχληση

Μια βουλευτής από τη βορειοδυτική Γαλλία, η Ιζαμπέλ Ατάρ, η οποία αποχώρησε από το κόμμα τον Δεκέμβριο του 2013, κάνει λόγο από την πλευρά της για «σχεδόν καθημερινή παρενόχληση με προκλητικά, αισχρά SMS»

Άλλες δύο γυναίκες, η Ελέν Ντεμπόστ, αντιδήμαρχος του Μαν (κεντροδυτική Γαλλία) και η Ανί Λαμέρ, περιφερειακή σύμβουλος του Παρισιού, δηλώνουν επίσης ότι υπήρξαν θύματα παρενόχλησης εκ μέρους του βουλευτή. Η Ανί Λαμέρ κάνει λόγο για περιστατικά που ανάγονται 15 χρόνια πριν.

Παντρεμένος με την Εμανουέλ Κος, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της εθνικής γραμματέως του EELV όταν διορίστηκε στην κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, ο Ντενίς Μποπέν ανακοίνωσε από την πλευρά του, τον Απρίλιο, την αποχώρησή του από το κόμμα λόγω «στρατηγικών διαφωνιών», έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση