HomeΚΡΗΤΗΑντιπαραθέσεων… συνέχεια για το Ελαφονήσι

Αντιπαραθέσεων… συνέχεια για το Ελαφονήσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Δήμου Κισάμου και σε έγγραφες καταγγελίες στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου. Αιτία για άλλη μια φορά τα όρια των δύο Δήμων στο Λαφονήσι καθώς με βάση τη μηνυτήρια αναφορά του Δήμου Καντάνου- Σελίνου συνεργεία του Δήμου Κισάμου προχώρησαν το πρωί της Κυριακής στην τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε τμήμα της παραλίας που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Καντάνου- Σελίνου.

Έτσι η αντιπαράθεση που εντάθηκε πέρυσι με συνεχείς δικαστικές διαμάχες μεταξύ των δύο Δήμων συνεχίζεται και φέτος, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα».

Το πρωί της Δευτέρας τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων επισκέφθηκαν και έκαναν τη σχετική καταγγελία ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Μπικάκης και η νομικής σύμβουλος Μερόπη Βαγιωνάκη (φωτογραφία), ενώ ανάλογη καταγγελία έγινε τόσο στη Διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας Κρήτης όσο και στην Κτηματική Υπηρεσία Χανίων.

«Προχωρήσαμε σε  μηνυτήρια αναφορά στο Α.Τ. Παλαιόχωρας και σε έγγραφη καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων. Και αυτό γιατί από  το πρωί της Κυριακής συνεργεία του Δήμου Κισάμου κατ’ εντολήν προφανώς του Δημάρχου Κισάμου έστησαν ομπρελοκαθίσματα στην παραλία «Βουλισμένη» σε έκταση που βρίσκεται εντός του διοικητικού ορίου του Δήμου Καντάνου- Σελίνου χωρίς την απαιτούμενη άδεια του τμήματος περιβάλλοντος και της αρχαιολογίας καθώς ως γνωστό η παραλία του Λαφονησιόυ και το νησί είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και έχουν ενταχθεί στο Natura 2000. Για το λόγο αυτό  απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε παρέμβαση στην παραλία και στον αιγιαλό του Λαφονησιού είναι η προηγούμενη έγκριση και αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος» δήλωσε στα «Χ.Ν.» η δικηγόρος του Δήμο Καντάνου-Σελίνου κ. Μερόπη Βαγιωνάκη.

Όπως επισήμανε η κ. Βαγιωνάκη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά την παραχώρηση των παραλιών εκδόθηκε στις 26 Απριλίου ωστόσο από μόνη της δεν   παραχωρεί το δικαίωμα της επέμβασης στον αιγιαλό καθώς πρέπει να ακολουθήσουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις και τα απαραίτητα τοπογραφικά.

Στο ερώτημα μας για το αν θα έπρεπε να μπουν ομπρελοκαθίσματα στο Λαφονήσι καθώς η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει η κ. Βαγιωνάκη αφού παρατήρησε πως ο Δήμος Κισάμου δεν μπορεί να τοποθετεί ομπρελοκαθίσματα σε χώρους του Δήμου Καντάνου- Σελίνου τόνισε πως την απόφαση για την τοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων και τις σχετικές εγκρίσεις δεν τις παίρνουν οι    Δήμου αλλά η πολιτεία «που είναι  επιφορτισμένη να διαφυλάττει τη δημόσια περιουσία όπως τους αιγιαλούς. Η  πολιτεία έχει την ευθύνη να ορίσει τον τρόπο χρήσης, αξιοποίησης και επέμβασης στην παραλία του Λαφονησιού και αυτή βέβαια να λάβει τα απαραίτητα μέτρα όπως ορίζει και το σύνταγμα και οι Νόμοι. Αν υποθέσουμε ότι η χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις παρεμβάσεις του Δήμου Κισάμου στην παραλία του Λαφονησίου από το Δήμο Κισάμου έγινε για την προστασία των λουομένων τότε  θα πρέπει να μας εξηγήσουν πως  δεν έχουν προχωρήσει ανάλογες ενέργειες οι Δήμοι σε όλη την Κρήτη για τις δικές τους περιοχές;» κατέληξε η δικηγόρος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση