HomeΚΡΗΤΗΤους κατεδαφίζουν το σπίτι και τους αποζημιώνουν με χρήματα που φτάνουν για… κοτέτσι

Τους κατεδαφίζουν το σπίτι και τους αποζημιώνουν με χρήματα που φτάνουν για… κοτέτσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κράτος πετάει στο δρόμο τετραμελή οικογένεια, η μοναδική κατοικία της οποίας απαλλοτριώνεται στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του έργου αναβάθμισης του ΒΟΑΚ, στο τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος.

Οι  γονείς (οι οποίοι είναι άνεργοι) και τα δύο παιδιά βρίσκονται σε απόγνωση,  καθώς δεν έχουν πού να μείνουν, δεν διαθέτουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, και η αποζημίωση που επιδικάστηκε ως προσωρινή τιμή μονάδος από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου δεν φθάνει να αγοράσουν ούτε …κοτέτσι! Επιπλέον το ποσό της αποζημίωσης, το οποίο αμφισβητούν,  δεν έχει

καν μπει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενώ οι μπουλντόζες έχουν «πολιορκήσει» το σπίτι τους και ήδη έχουν απαλλοτριώσει τμήμα της ιδιοκτησίας τους. Με βάση το ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα «Πατρίς» πρόκειται   για απίστευτη αδικία από πλευράς του κράτους που εκμεταλλευόμενο την οικονομική κρίση, δεν διστάζει να αφήσει συμπολίτες μας άστεγους με το σκεπτικό ότι  δήθεν τους αποζημιώνει με ένα ποσό, το οποίο όμως   δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στην αξία του σπιτιού και του ακινήτου   που χάνει η οικογένεια, η οποία δεν έχει καμία οικονομική δυνατότητα να βρει αλλού στέγη.

Με βάση το  ποσό που επιδικάστηκε σε πρώτο βαθμό – έχει γίνει αίτηση για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης στο Τριμελές Εφετείο Ηρακλείου – θεωρείται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είναι …αγρός και τους αποζημιώνει με τον ίδιο τρόπο που αποζημιώνει ιδιοκτήτη παρακείμενου λιόφυτου. Εν ολίγοις για το κράτος και την Δικαιοσύνη ένα λιόφυτο έχει την ίδια αξία και αντιμετώπιση με ένα ακίνητο το οποίο περιλαμβάνει την κύρια και μοναδική κατοικία της τετραμελούς οικογένειας, αποθήκη, δένδρα και φυτά.

Στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου για την αναγνώριση της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας αναφέρεται ότι από τα περίπου 790 τ.μ του ακινήτου, απαλλοτριώνεται έκταση περίπου 621 τ.μ., δηλαδή οι άνθρωποι χάνουν σχεδόν όλο το ακίνητο. Στην απαλλοτρίωση περιλαμβάνεται η κατοικία της οικογένειας, επιφάνειας 77 τ.μ. η οποία κατασκευάστηκε το 1990.

Εκεί εγκαταστάθηκε το ζευγάρι όταν παντρεύτηκε, εκεί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα δύο παιδιά τους, εκεί βρίσκεται όλη τους η ζωή. «Αυτό που συμβαίνει είναι μεγάλη αδικία! Δεν μπορώ να το δεχθώ ούτε εγώ ούτε η οικογένεια μου. Αδιαφορούν που θα μας αφήσουν στο δρόμο. Είμαστε φτωχοί άνθρωποι, δεν χουμε κανένα άλλο ακίνητο ούτε και καταθέσεις για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Δεν εκβιάζουμε καταστάσεις ούτε και θέλω να αδικήσω κανένα, όμως δεν δέχομαι με το «έτσι θέλω» να μας πιουν το δικό μας αίμα, να μας διαλύσουν, να μας «ξεριζώσουν». Μπορώ να καταλάβω ότι ζούμε σε εποχές κρίσης, άλλωστε το βιώνω και ο ίδιος στο πετσί μου, όμως αυτό που κάνουν σε μας λέγεται «στυγνή εκμετάλλευση». Η περιουσία αυτή ήταν των παππούδων μου και της μάνας μου. Δεν την έκλεψα από κανένα όπως έρχονται να με λεηλατήσουν εκείνοι. Αυτό που ζητάω είναι να δουν με δικαιοσύνη την περίπτωση μου, να μας  επιτρέψουν να συνεχίσουμε να ζούμε αξιοπρεπώς και όχι ως πρόσφυγες μέσα στην ίδια μου την χώρα. Δεν θέλω χάρες ούτε παλάτια αλλά μόνο το δίκιο μου. Είναι ένα μικρό σπίτι, αυτό είναι όμως το σπίτι μου, η ζωή μου. Έχω χάσει τον ύπνο μου, έχουμε αρρωστήσει όλοι από αυτήν την ιστορία» δήλωσε στην «Π» συντετριμμένος ο 54χρονος πατέρας της οικογένειας.

Να διευκρινίσουμε ότι εμείς αναζητήσαμε την οικογένεια καθώς μας τράβηξε την προσοχή το τεράστιο πλακάτ που έχουν υψώσει στην βόρεια πλευρά του σπιτιού τους, το οποίο είναι εμφανέστατο σε όλους τους οδηγούς που κινούνται στον ΒΟΑΚ, στο ύψος των Γουβών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση