HomeΣΠΟΡΣπουδαίες ομάδες ανά την Ευρώπη που ξαναγυρίζουν στις μεγάλες κατηγορίες.

Σπουδαίες ομάδες ανά την Ευρώπη που ξαναγυρίζουν στις μεγάλες κατηγορίες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

fasoylakis

 

 

 

Tου Ευθύμη Φασουλάκη

 

Με τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών να ολοκληρώνονται ανά την Ευρώπη  , υπάρχουν ιστορικές ομάδες που αγωνίζονταν στην δεύτερη κατηγορία και έχουν εξασφαλίσει ή είναι έτοιμες να εξασφαλίσουν , την επάνοδο τους στην πρώτη κατηγορία. Όπως έχουμε δει και εδώ στην Ελλάδα με την απουσία μέχρι πέρυσι της ΑΕΚ και τώρα του Άρη και του ΟΦΗ , η επιστροφή μιας τέτοιας ομάδας στα μεγάλα σαλόνια , είναι αξιοσημείωτο γεγονός καθώς πρόκειται για ομάδες με χιλιάδες οπαδούς και πολλά χιλιόμετρα στην πρώτη κατηγορία.

Ένα παράδειγμα από την Ελλάδα που έχει εξασφαλίσει την άνοδο στην Σούπερλιγκ πλην συγκλονιστικού απροόπτου είναι η Λάρισα. Πρόκειται για την μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα ( το 1988) έχει και 2 κύπελλα (1985,2007 ) . Όμως και μετά την δεύτερη επιστροφή το 2006 μετά από περιπλάνηση στις μικρότερες κατηγορίες , το κύπελλο του 2007 και την πολύ καλή ευρωπαϊκή εμφάνιση της επόμενης χρονιάς , το 2011 η ομάδα υποβιβάστηκε εκ νέου και έφτασε ξανά στην Φούτμπολ Λιγκ 2 πριν αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Τώρα όπως φαίνεται , επιστρέφει και πάλι και αυτό είναι θετικό γεγονός καθώς μια επαρχιακή ομάδα με ιστορία και πιστό κοινό είναι πάντα αναγκαία σε ένα πρωτάθλημα.

H πλέον επιτυχημένη ομάδα στην Ευρώπη που επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία της χώρας της , είναι η Ρέιντζερς . Οι Σκωτσέζοι μετά την χρεοκοπία τους το 2012 και τον υποβιβασμό τους στην τέταρτη κατηγορία , κατάφεραν να επιστρέψουν και όχι το γρηγορότερο δυνατό , καθώς έμειναν 2 χρόνια στην Τσάμπιονσιπ. Πρόκειται για μια ομάδα με 54 πρωταθλήματα , 33 κύπελλα και 27 Λιγκ Καπ , που μαζί με την Σέλτικ, με την οποία είχαν μια διαμάχη ετών που ξαναζωντανεύει , κυριαρχούν εδώ και δεκάδες χρόνια στο Σκωτσέζικο ποδόσφαιρο . Έτσι η επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ θα δώσει νέο χρώμα στο πρωτάθλημα και ίσως ανεβάσει ξανά και το επίπεδο του ποδοσφαίρου της χώρας που όσα χρόνια λείπει η Ρέιντζερς δεν έχει επιδείξει καμία επιτυχία στην Ευρώπη.

Στην Αγγλία , εξασφάλισε το Σάββατο την άνοδο της στην Πρέμιερ Λιγκ , η Μίντλεσμπρο.  Πρόκειται για μια ομάδα που έχει φτάσει ως τον τελικό του Κυπέλλου Ουέφα το 2006 , όπου έχασε 4-0 από την Σεβίλλη και με χρόνια παρουσίας στην Πρέμιερ Λιγκ. Επιπλέον την φανέλα της έχουν φορέσει σπουδαίοι παίκτες , όπως οι Γκάιθκα Μεντιέτα , Ζουνίνιο Παουλίστα , Γκάρεθ Σάουθγκειτ και Τζόναθαν Γουντγκέιτ. Με την ισοπαλία κόντρα στην Μπράιτον με 1-1 σε ένα πολύ επεισοδιακό παιχνίδι ,κέρδισε την άνοδο της , ένα πολύ σημαντικό ποσό από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και με την φανέλα της , τους ήδη ποιοτικούς παίκτες που έχει , τον σπουδαίο προπονητή της και κάποιες τυχόν προσθήκες , η Μπόρο μπορεί να μας απασχολήσει θετικά τα επόμενα χρόνια.

Στην Ιταλία , η ομάδα που επιστρέφει μετά από 2 χρόνια στην πρώτη κατηγορία , είναι η Κάλιαρι . Οι πρωταθλητές του 1970 εξασφάλισαν μάλλον με άνεση φέτος την άνοδο τους .  Η Κάλιαρι είναι μια ομάδα με πολυετή παρουσία στo Καμπιονάτο , με παρουσία στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ουέφα του 1994 και σίγουρα έλειπε από το Ιταλικό Πρωτάθλημα καθώς και εκεί όπως και στην χώρα μας  οι ομάδες με φανατικό κοινό και πλούσια ιστορία προσδίδουν ομορφιά στο ποδόσφαιρο .

Παρότι εκπλήξεις τύπου Λέστερ , είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου καθώς δείχνουν πως με σωστή δουλειά και λίγο τύχη γίνονται όλα , πάντα οι ιστορικές ομάδες για όσους αγαπάνε το ποδόσφαιρο , είναι αναγκαίο να υπάρχουν στις μεγάλες κατηγορίες γιατί είναι εκεί που ανήκουν πραγματικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση