HomeΚΡΗΤΗB. Λαμπρινός: «Κορυφαίο ιστορικό γεγονός η εθνική αντίσταση ενάντια στο ναζισμό»

B. Λαμπρινός: «Κορυφαίο ιστορικό γεγονός η εθνική αντίσταση ενάντια στο ναζισμό»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε γραπτή δήλωσή προχώρησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με αφορμή την ημέρα εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Πιο συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Λαμπρινός αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η ημέρα εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός.

Με την εξάπλωση και την επικράτηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η βία, οι δολοφονίες,  οι καταστροφές, οι αποτρόπαιες και παράλογες πράξεις των Γερμανικών και Ιταλικών στρατευμάτων Κατοχής και των συμμάχων τους, εκμηδένισαν τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Δικαιοσύνης, και της Αξιοπρέπειας. Χρειάστηκαν αναρίθμητες θυσίες, πολύχρονοι και μεγάλοι αγώνες, για την λύτρωση από τον ζόφο του ολοκληρωτισμού, που είχε απλωθεί και πέρα από την Ευρώπη.

Η μνήμη της αντίστασης του Ελληνισμού και των άλλων λαών για την ανάκτηση της Ελευθερίας τους, παραμένει πάντα ζωντανή. Σταθερός προσανατολισμός στην πορεία των ιδανικών της Δημοκρατίας και της Ειρήνης μέσα στον χρόνο.

Στην εποχή μας, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, τα μεταναστευτικά ζητήματα, η ανασφάλεια των πολιτών, κάνουν ευάλωτη την Δημοκρατία και αποδυναμώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε τούτο το ασταθές πεδίο βρίσκουν έδαφος σύγχρονοι εκφραστές του φασισμού. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια κοινωνία συνειδητοποιημένη. Οφείλουμε λοιπόν, μαζί με την προοπτική, την αλληλεγγύη,  και τις ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, και της ιστορικής Μνήμης. Ο συγκροτημένος και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα ανθρωπιστικά ιδανικά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση