HomeΥΓΕΙΑΣε κίνδυνο η μάχη κατά του AIDS εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων

Σε κίνδυνο η μάχη κατά του AIDS εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παγκόσμια πρόοδος στη μάχη κατά του AIDS μπορεί να χαθεί, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης, ηγεσίας και λογοδοσίας στα προγράμματα πρόληψης προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η πρόοδος στην αντιμετώπιση της επιδημίας υπήρξε «εμπνευσμένη», με 42% μείωση σε θανάτους που σχετίζονται με το AIDS, από την κορύφωση του 2004, ανέφερε σε έκθεσή του ο γ.γ. του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν. Αυτή η πρόοδος είχε αποτέλεσμα να ανέβει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τον HIV, τόνισε ακόμη.

Ομως, αυτά τα κέρδη μπορεί να χαθούν, χωρίς μεγαλύτερες και καλύτερες επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, προειδοποίησε. «Αν αποδεχθούμε το status quo αμετάβλητο, η επιδημία θα επανέλθει σε αρκετές χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος», ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν σε δήλωσή του.

Τα φιλόδοξα σχέδια

Η δέσμευση να μπει τέλος στην επιδημία του AIDS έως το 2030 περιλαμβανόταν στους Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης, ένα φιλόδοξο πλάνο για τον τερματισμό της φτώχειας και της ανισότητας, το οποίο υιοθέτησαν να μέλη του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, θυμίζει το Reuters.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 26,2 δισ. δολάρια, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η αντιρετροϊκή θεραπεία έγινε διαθέσιμη για 15 εκατ. ανθρώπους τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό το διάστημα, ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από τον HIV κάθε χρόνο μειώθηκαν σε 2 εκατ., από 3,1 εκατομμύρια.

Όμως, 22 εκατ. ανθρώπων ακόμη δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και περίπου οι μισοί από εκείνους που ζουν με τον HIV, δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση