HomeΚΡΗΤΗΦοιτητές και νέοι επιστήμονες σε ρόλο Περιφερειακών Συμβούλων

Φοιτητές και νέοι επιστήμονες σε ρόλο Περιφερειακών Συμβούλων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τις 26 έως τις 29 Μαΐου στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων και την Περιφέρεια Κρήτης στον χώρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόκειται για πρόγραμμα που αποτελεί μια καλή ευκαιρία να δουν νέοι επιστήμονες και φοιτητές στην πράξη πως λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εκφράσουν τις απόψεις τους επί ζητημάτων επικαιρότητας και άμεσου ενδιαφέροντος.

Για πρώτη φορά στη χώρα

Η προσομοίωση του συγκεκριμένου θεσμού μέσω τέτοιου εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα και μάλιστα υλοποιείται ταυτόχρονα στο Ηράκλειο σε συνεργασία του Οργανισμού με την Περιφέρεια Κρήτης και στην Κομοτηνή σε συνεργασία του Οργανισμού με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τους κανόνες και τους τρόπους λειτουργίας του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να προωθήσει την έννοια της δημοκρατίας μέσω της ενεργούς ενασχόλησης των νέων με τα κοινά και ειδικά εκείνων που φοιτούν σε σχολές και τμήματα πολιτικής επιστήμης, νομικής, κοινωνικών, οικονομικών και περιφερειακών σπουδών.

Το συνέδριο απευθύνεται σε αποφοίτους, αλλά και σε φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υπ. διδάκτορες) από όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως του αντικειμένου των σπουδών τους, οι οποίοι εφόσον αιτηθούν συμμετοχής και συμμετάσχουν προσομοιώνουν τους θεσμούς μιας περιφέρειας αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους, θέσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων που έχουν εκ των προτέρων τεθεί στην ημερήσια ατζέντα.

Πώς θα λειτουργήσει

Για τις ανάγκες του προγράμματος στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί μια υποθετική Περιφέρεια, η Περιφέρεια Ικάριας, η οποία αντιμετωπίζει πολυσύνθετα και πολυεπίπεδα προβλήματα τα οποία καλούνται οι συμμετέχοντες, ο καθένας από τον ρόλο του, να λύσουν με ολοήμερες συνεδριάσεις μέσα σε ένα τριήμερο.

Έχουν δημιουργηθεί δυο επιτροπές για το πρόγραμμα, η Επιτροπή Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με θέματα ημερήσιας ατζέντας:

  • Έργα αναπλάσεων και υποδομών χρηματοδοτούμενα από το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), καθώς και χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων
  • Γνωμοδότηση σε αρμόδιο υπουργείο για αδειοδότηση εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου
  • Χρηματοδότηση νέας επιχειρηματικότητας στον τουρισμό και καινοτόμων επιχειρήσεων
  • Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων

καθώς και η Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης με θέματα:

  • Εξεύρεση Λύσης για την αντιμετώπιση έλλειψης σχολικών κτιριακών μονάδων (υποδομές)
  • Συνεισφορά στην Κεντρική Κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών με εξεύρεση χώρων εγκατάστασης και περίθαλψης
  • Αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με χρηματοδότηση προγραμμάτων από το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης)
  • Διαπεριφερειακή συνεργασία για ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας

Τα θέματα έχουν επιλεγεί από την επικαιρότητα, χωρίς όμως να ταυτίζονται με συγκεκριμένα θέματα κάποιας συγκεκριμένης υπάρχουσας Περιφέρειας.

Οργανωτική και επιστημονική επιτροπή

Για τις ανάγκες του προγράμματος συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή που απαρτίζεται από στελέχη και μέλη του νεανικού τμήματος του ΕΟΠΕ της Αντιπροσωπείας Κρήτης, με Συντονίστρια Οργανωτικής Επιτροπής την κα Μαρία Αρναουτάκη, Τομεάρχη Νοτίου Ελλάδας του Οργανισμού, καθώς επίσης και Επιστημονική Επιτροπή με σκοπό την επιστημονική αρτιότητα του εγχειρήματος, η οποία λειτουργεί συμβουλευτικά µε τα µέλη της να είναι Τεχνικοί Σύμβουλοι του Προγράμματος, με Συντονιστή της Επιστημονικής Επιτροπής όσον αφορά το Πρόγραμμα στην Κρήτη τον Πολιτικό Επιστήμονα κ. Δημήτρη Κρήτα και Αντιπρόεδρο του Οργανισμού.

prosomoiosi periferiakou symbouliou

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι φοιτήτριες και μέλη του Οργανισμού, η κα Βασιλική Κανάκη, φοιτήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας Π.Κ. και Συντονίστρια της Αντιπροσωπείας του νεανικού Τμήματος του Οργανισμού στην Κρήτη, η κα Θεοδώρα Βαϊντερλή, φοιτήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΠΚ και Αναπληρώτρια Συντονίστρια του νεανικού Τμήματος του Οργανισμού στην Κρήτη, η κα Μαρία Σταματάκη, φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, η κα Χαρά Σαββίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Π.Κ., η κα Δώρα Μπουραζάνη και η κα Νικολέτα Γλυνού, επίσης φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Π.Κ.

Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Συμεών Σιδηρόπουλο Πολιτικό Επιστήμονα – Διεθνολόγο PhD (c), κ. Σταύρο Τασιόπουλο Νομικό – Πολιτικό Επιστήμονα PhD (c), Γεν. Γραμματέα του Οργανισμού και οι κ.κ. Μάνθος Λυδάκης και Νίκος Νεβεσκιώτης, Πολιτικοί Επιστήμονες και Επόπτες της Αντιπροσωπείας του Οργανισμού στην Κρήτη, την Μαρία Αγγελή, Νομικό – Πολιτικό Επιστήμονα και Νομική Σύμβουλο του Οργανισμού, τον κ. Αθανάσιο Βενιτσανόπουλο, Πολιτικό Επιστήμονα και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, καθώς και η Μαρία Δρακάκη Κοινωνιολόγος – Πολιτική Επιστήμονας PhD (c).

prosomoiosi periferiakou symbouliou2

Ένα περιφερειακό συμβούλιο σε πραγματικές συνθήκες

Όπως αναφέρει και η Συντονίστρια Οργανωτικής Επιτροπής Μαρία Αρναουτάκη «το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι οι συμμετέχοντες πέραν του ότι θα κάνουν νέους φίλους, θα αποκτήσουν πολλές αναμνήσεις και θα μάθουν πράγματα που ως τώρα δεν γνωρίζουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα ζήσουν δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες την διεξαγωγή ενός Περιφερειακού Συμβουλίου. Η έκθεση σε κόσμο, η συνεργασία, η σύγκρουση απόψεων και η εύρεση λύσεων σε προβλήματα είναι μερικές από τις προκλήσεις που κάθε νέος – κατά τη γνώμη μου – αξίζει να βιώσει. Αναμφίβολα, η συμμετοχή σε τέτοιες Προσομοιώσεις  δίνουν την ευκαιρία στον καθένα  να γνωρίσει και να έρθει σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους, να ανταλλάξει απόψεις και εν τέλει να κοινωνικοποιηθεί.».

Η διαχείριση ζητημάτων της καθημερινότητας

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΕ, Δημήτρης  Κρήτας επισημαίνει ότι «μέσα από αυτή τη διαδικασία και με τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να βοηθηθούν και να αντιληφθούν οι νέοι επιστήμονες και οι φοιτητές πως λειτουργεί το θεσμικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, να δουν ζητήματα καθημερινότητας, αλλά και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και να μετέχουν διαβουλεύσεων επί αυτών, αξιοποιώντας έτσι την μεγάλη ευκαιρία που δίνεται από τους διοργανωτές, τον ΕΟΠΕ και την Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα, ο κ. Κρήτας εκφράζει την ευχαρίστησή και ικανοποίησή του για την υποστήριξη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, που αγκάλιασε και στήριξε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στην υλοποίηση του ευρύτερου σχεδιασμού του Προέδρου του ΕΟΠΕ κ. Συμεών Σιδηρόπουλου και του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΟΠΕ για την προώθηση και διάδοση τέτοιων προγραμμάτων και δράσεων στην περιφέρεια, ώστε να δοθούν δυνατότητες συμμετοχής σε περισσότερους φοιτητές και νέους επιστήμονες.

Δυνατότητα συμμετοχής

Δυνατότητα αίτησης συμμετοχής έχουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτως αντικειμένου σπουδών τους, καθώς και φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία αιτήσεων συμμετοχής και τους Οδηγούς της Προσομοίωσης μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στο www.ppsc.gr και στο facebook στο www.facebook.com/ppscrete  , ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 8 Μαΐου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση