HomeΚΟΣΜΟΣΒρέθηκαν τα απομεινάρια του θρυλικού πλοίου «HMS Endeavour»

Βρέθηκαν τα απομεινάρια του θρυλικού πλοίου «HMS Endeavour»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερευνητές πιστεύουν ότι τα απομεινάρια πλοίου που ανακάλυψαν στο Rhode Island είναι το θρυλικό “HMS Endeavour” του Τζέιμς Κουκ (James Cook), του Βρετανού θαλασσοπόρου που έκανε δύο φορές το γύρο του κόσμου.

Ο Κούκ, ήταν ο καπετάνιος του πλοίου από το 1768 έως το 1771 όταν ξεκίνησε την εξερεύνηση του Ειρηνικού Ωκεανού. Για χρόνια τα απομεινάρια του πλοίου αποτελούσαν ένα μυστήριο.

Το θρυλικό πλοίο είχε εξερευνήσει πολλά απομακρυσμένα εδάφη και πέρασε από πολλά χέρια, πριν το αποκτήσει ο λόρδος Σάντουιτς (Lord Sandwich) χρησιμοποιώντας το στον επαναστατικό αγώνα της Αμερικής.

Το 1992, συστάθηκε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στο Rhode Island, για να μελετηθεί η ναυτική ιστορία της περιοχής. «Γνωρίζουμε ότι από το μέγεθος, τις διαστάσεις και τα αρχεία που υπάρχουν ότι τα απομεινάρια που βρέθηκαν ανήκουν στο Endeavour», αναφέρει στο CNN ο Κάθι Άμπας (Kathy Abbass), υπεύθυνος του ερευνητικού κέντρου. Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι έχουν βρει τα συντρίμμια του πλοίου στο λιμάνι του Νιούπορτ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει ότι το πλοίο βυθίστηκε εκεί από τις βρετανικές δυνάμεις, το 1778. «Ο αμερικανικός στρατός είχε κάνει μια στάση στην περιοχή και η Γαλλία έστειλε δυνάμεις για να βοηθήσει. Οι Βρετανοί γνώριζαν το ρίσκο, ωστόσο διέταξαν 13 πλοία να μπλοκάρουν την πόλη. Τότε είναι που βυθίστηκε στα βαθειά νερά».

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα μια πιο λεπτομερή εξερεύνηση του χώρου και μια πιο εκτεταμένη μελέτη της δομής του σκάφους.

Το “HMS Endeavour” είναι ένα από τα πιο διάσημα πλοία της ναυτικής ιστορίας, το πλοίο με το οποίο ο καπετάνιο Τζέιμς Κούκ πέτυχε την πρώτη καταγεγραμμένη ευρωπαϊκή επαφή με την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, τη Χαβάη και τη Νέα Ζηλανδία.

Εκτός αυτού, ο θαλασσοπόρος χαρτογράφησε τον Ειρηνικό και διαμόρφωσε τον παγκόσμιο χάρτη.

cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση