HomeΚΡΗΤΗΜε τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Αθήνα- Με λαμπρότητα σε κάθε γωνιά της Κρήτης

Με τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Αθήνα- Με λαμπρότητα σε κάθε γωνιά της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε λίγο μετά τις 8 το βράδυ το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και από εκεί διανεμήθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως και στην Κρήτη.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” φτάνει μετά τις 9 το βράδυ, με ιεράρχες του νησιού, τοπικούς φορείς και πλήθος κόσμου να παρίστανται, προκειμένου να το υποδεχτούν σε κλίμα κατάνυξης και βαθιάς πίστης.

Από εκεί μεταφέρεται απ’άκρη σ’άκρη σε ολόκληρο το νησί, ώστε οι πιστοί με τη σειρά τους να το μεταφέρουν στα σπίτια τους.

Η AEGEAN, πιστή στα έθιμα και τις παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και της εορτής του Πάσχα και αντιλαμβανόμενη την σπουδαιότητα της μεταφοράς του Αγίου Φωτός, το Μεγάλο Σάββατο, 30 Απριλίου 2016, εκτός από τις προγραμματισμένες εμπορικές της πτήσεις, θα επιχειρήσει με τρία έξτρα αεροσκάφη ( όχι εμπορική πτήση) με σκοπό και μόνο την μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς.

Συνολικά, η AEGEAN και η Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε 17 προορισμούς.

Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Ολόκληρη η τελετή αφής του Αγίου Φωτός καλύπτεται από ένα μυστήριο. Αρκετοί πιστοί κάνουν λόγο για λευκογάλαζες οριζόντιες αστραπές και κινούμενες φλόγες, άλλοι μαρτυρούν ότι οι λαμπάδες και τα κεριά ανάβουν μόνα τους και κάποιοι δοκιμάζουν να βάλουν τη φλόγα κοντά στα γένια τους ή τα δάχτυλά τους για να δουν αν πράγματι τα πρώτα δευτερόλεπτα αυτή η θεία φλόγα δεν καίει. Άλλοι, ακόμα και πιστοί, στέκονται πιο κριτικά απέναντι στο φαινόμενο, πολλοί το απορρίπτουν εντελώς.

Τι συμβαίνει στην τελετή;

Η παράδοση θέλει τη φλόγα να εμφανίζεται από πουθενά, στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, κάθε Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι ακριβώς. Γι’ αυτό και η τελετή αφής του Αγίου Φωτός γίνεται με πιστή τήρηση της παράδοσης και αυστηρές προετοιμασίες οι οποίες τροφοδοτούν αυτή την αίσθηση μυστηρίου.

Πρώτα απ’ όλα, στον Ναό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτροφωτισμός. Και το πρωί του Μ. Σαββάτου πριν από την καθιερωμένη τελετή, γίνεται σχολαστικός έλεγχος του Πανάγιου Τάφου, τον οποίο παρακολουθούν εκπρόσωποι όλων των δογμάτων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει υλικό που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη.

Η φλόγα μπορεί να εμφανίζεται κατά την παράδοση από το «πουθενά» αλλά όχι σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Με λίγα λόγια η αφή δεν μπορεί να γίνει από μη ορθόδοξο χριστιανό, ούτε από οποιονδήποτε ορθόδοξο χριστιανό. Θα εμφανιστεί αποκλειστικά στον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη και αν για οποιονδήποτε λόγο δεν ανάψει, τη θέση του θα πάρει ο Προκαθήμενος άλλου δόγματος.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου, λοιπόν, ο Πατριάρχης Θεόφιλος ο Γ’ θα εισέλθει στο ναό συνοδευόμενος από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Θα ακολουθήσει λιτανεία και αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου. Ο Πατριάρχης θα αφαιρέσει την αρχιερατική του στολή και θα μείνει μόνο με το λευκό του στιχάριο. Με τους σβηστούς πυρσούς στα χέρια του θα εισέλθει στο Ιερό Κουβούκλιο.

Την ίδια στιγμή όλα τα καντήλια στον Ναό της Αναστάσεως παραμένουν σβηστά. Ο Πατριάρχης προσεύχεται γονατιστός στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Αμέσως μετά τοποθετεί ένα κομμάτι βαμβακιού στον Πανάγιο Τάφο και με θαυμαστό τρόπο ανάβει, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Πρόκειται για θαύμα;

Θαυμαστό για πολλούς μπορεί να συνεπάγεται κάτι θείο, θαυματουργό, ακόμη και μαγικό. Αλλά το ίδιο το Πατριαρχείο δεν κάνει παρά έμμεση αναφορά σε θαύμα και εξάλλου, το νόημα και της τελετής της Αφής και οι συνθήκες αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης εδώ και πολλές δεκαετίες.

Γενικά η Εκκλησία δέχεται την θαυματουργική προέλευση του Φωτός ενώ ως προς αυτό υπάρχουν μαρτυρίες από τους παριστάμενους στο ναό για λάμψεις. Υπάρχει και μια σημαντική μερίδα –ακόμα και από ανθρώπους μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία- που απορρίπτει τη θαυματουργική προέλευση και υποστηρίζει ότι πρόκειται για κάποιο τέχνασμα ή απάτη.

Πώς γίνεται αυτή η διαδικασία της μεταφοράς στην Ελλάδα;

Η τελετή Αφής του Φωτός γίνεται εδώ και αιώνες, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μεταφέρεται στην Ελλάδα αεροπορικά, αρχικά με έξοδα ιδιώτη. Μέχρι τότε το φως από τα Ιεροσόλυμα μερικές ημέρες μετά το Πάσχα. Ωστόσο από το 2002 η ευθύνη και η δαπάνη της μεταφοράς του Αγίου Φωτός γίνεται από το ελληνικό κράτος.

Τι είναι οι τιμές αρχηγού κράτους;

Το Άγιο Φως γίνεται κάθε χρόνο δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους. Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο είναι παραταγμένο άγημα απόδοσης τιμών με στρατιώτες και από τα τρία σώματα στρατού, αλλά και τέσσερις εύζωνες. Είναι μια διαδικασία που μάλλον δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες για αυτόν τον λόγο.

Πού αλλού και πώς θα μεταφερθεί;

Μετά την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα θα αναχωρήσουν αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air για 17 προορισμούς σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός προς την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, την Σάμο, την Κω, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο.

Με τις προγραμματισμένες πτήσεις θα μεταφερθεί στη Σαντορίνη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και τα Ιωάννινα.

Προγραμματισμένες ώρες άφιξης σε κάθε περιοχή είναι από τις 21:30 έως τις 22:20 το βράδυ.

cretapost.gr/ protagon.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση