HomeΚΟΣΜΟΣTο σχέδιο των Podemos για να οδηγήσουν σε «αυτοκτονία» τους Σοσιαλιστές

Tο σχέδιο των Podemos για να οδηγήσουν σε «αυτοκτονία» τους Σοσιαλιστές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία νέα εξέλιξη στην ισπανική Αριστερά έρχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεζ, που έφτασε κοντά στο να γίνει πρωθυπουργός

Οι Podemos, που στις τελευταίες εκλογές ήρθαν τρίτοι πίσω από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και το PSOE του Σάντσεζ, άλλαξαν δραματικά τροχιά ενόψει των εκλογών της 26ης Ιουνίου και μετά τη συνεχή απώλεια ψηφοφόρων σχεδιάζουν πολιτική συμμαχία με ακόμα πιο αριστερές δυνάμεις. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου και να φέρει τους Σοσιαλιστές πίσω από το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Όπως σχολιάζει το Politico, στόχος του Ιγκλέσιας είναι να θέσει στον Σάντσεζ ένα δύσκολο δίλημμα: να δει στη θέση του πρωθυπουργού τον Ραχόι (ή κάποιον άλλο συντηρητικό) ή τον Πάμπλο Ιγκλέσιας που έχει κάνει τα πάντα για να υποβιβάσει την κυριαρχία των Σοσιαλιστών στην Αριστερά

«Θα είμαι ευτυχής να γίνω πρωθυπουργός», δήλωσε ο Ιγκλέσιας  σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη την Κυριακή, χλευάζοντας το PSOE και χαιρετίζοντας τα σχέδιά του για συμμαχία με την κομμουνιστική Ενωμένη Αριστερά (IU) ως «ιστορική στιγμή». Οι Podemos, είπε, δεν έχουν «το παραμικρό φόβο για τις εκλογές».

Όσον αφορά στην Ενωμένη Αριστερά τα οφέλη για το κόμμα που κέρδισε περισσότερες από 900.000 ψήφους στις εκλογές του Δεκέμβρη, σχεδόν το ένα πέμπτο αυτών που κέρδισαν οι Podemos, είναι σαφή. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας, το οποίο ανταμείβει τη γεωγραφική συγκέντρωση των ψήφων, η επιτυχία αυτή μεταφράζεται σε μόλις 2 θέσεις στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η El País μία συμμαχία Podemos -IU θα ξεπέρναγε σε ψήφους το PSOE, όχι απαραίτητα όμως και σε θέσεις. Αλλη δημοσκόπηση της El Mundo προβλέπει ότι οι Σοσιαλιστές θα διατηρήσουν το προβάδισμά τους και σε ψήφους και σε θέσεις.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση