HomeΚΡΗΤΗ«Γεύση» παράδοσης σε μια τέχνη εποχιακή – Υπαίθριο εργαστήρι έστησε καλαθάς

«Γεύση» παράδοσης σε μια τέχνη εποχιακή – Υπαίθριο εργαστήρι έστησε καλαθάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο παρελθόν αποτελούσε μια απαραίτητη οικοσκευή στα νοικοκυριά, στα υποστατικά και ήταν χρήσιμο εργαλείο για αγρότες και μανάβηδες. Ο λόγος για τα καλάθια, τα οποία σήμερα επιστρατεύονται – όχι πια σε τόση συχνότητα – κυρίως για λόγους διακοσμητικούς.

Ο λόγος για τα καλάθια, που οι παλαιότεροι χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση και μεταφορά διαφόρων αντικειμένων. Θεωρούνταν μάλιστα κατάλληλα κυρίως για τρόφιμα και διάφορα άλλα εδώδιμα αγαθά καθώς η κυκλοφορία του αέρα επέτρεπε τη διατήρηση της φρεσκάδας τους.

kalathas

Η τέχνη του καλαθά είναι μία από τις παραδοσιακές τέχνες που δεν έχει ακόμη σβήσει. Πλέον βέβαια εντάσσεται στην κατηγορία της λαϊκής τέχνης, ωστόσο οι τρόποι κατασκευής παραμένουν οι ίδιοι με το παρελθόν και οι μηχανές δεν έχουν αντικαταστήσει τα ανθρώπινα χέρια.

Η καλαθοπλεκτική είναι μια τέχνη εποχιακή, ανοιξιάτικη, κι αυτό γιατί την περίοδο της άνοιξης οι πρώτες ύλες, δηλαδή τα κλαδιά της ιτιάς ή της λυγαριάς, τα καλάμια και γενικότερα τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του καλαθιού είναι ακόμη δροσερά και εύκαμπτα.

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε έναν παραδοσιακό καλαθά να έχει στήσει ένα υπαίθριο εργαστήριο κατασκευής και να εκθέτει την πραμάτεια του στο δρόμο. Προστατευμένος από τον ήλιο με μία ομπρέλα θαλάσσης, με έμπειρες κινήσεις πλέκει τα καλάθια του που αποτελούν πόλο έλξης για τους περαστικούς.

kalathas2

Με τη βοήθεια της φωτογραφικής τέχνης αποτυπώνεται η διαδικασία μιας παραδοσιακής διαδικασίας κατασκευής που δείχνει να παραμένει ακόμη ζωντανή…

 

 

 

 

 

 

kalathas8

kalathas6

kalathas5

kalathas4

kalathas3

Διαφήμιση
Διαφήμιση