HomeΚΟΣΜΟΣΙταλός δικαστής προειδοποιεί για τα πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς των πολιτικών

Ιταλός δικαστής προειδοποιεί για τα πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς των πολιτικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προβληματισμό στην κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι προκάλεσε η προειδοποίηση ενός από τους πιο εξέχοντες δικαστές στη χώρα, ο οποίος προειδοποίησε για πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς μεταξύ των πολιτικών, πυροδοτώντας πολιτική θύελλα για το ρόλο της δικαιοσύνης στην Ιταλία.

Ο δικαστής Πιερκαμίλο Νταβίγκο, έγινε γνωστός πριν από 24 χρόνο, καθώς ήταν ένας από τους εισαγγελείς στο Μιλάνο, που ηγήθηκαν της επιχείρησης εισαγγελικής έρευνας «Καθαρά Χέρια» κατά της διαφθοράς, που ξεθεμελίωσε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα.

Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Corriere della Sera» της Παρασκευής, ο Νταβίγκο, που ηγείται της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών της Ιταλίας, υποστήριξε ότι η διαφθορά των πολιτικών σήμερα, είναι ακόμη χειρότερη, από αυτήν του 1992.

Παράλληλα, ο δικαστής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Ρέντσι για την αποτυχία της, να την αντιμετωπίσει.

«Οι πολιτικοί δε σταμάτησαν να κλέβουν, αλλά έχουν σταματήσει να αισθάνονται ντροπή, όταν το πράττουν. Τώρα ζητούν με πείσμα το δικαίωμα να κάνουν ότι έκαναν με μυστικότητα», δήλωσε ο Νταβίγκο.

Η Ιταλία είχε την 61η θέση στη λίστα διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2015 κατατασσόμενη δεύτερη από το τέλος, μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Σε σύγκριση με το 2014, η γειτονική χώρα κατατάχθηκε κάτω από την αξιολόγηση της Ελλάδας και της Ρουμανίας, σε θέματα διαφθοράς.

Ο Ιταλός δικαστής υποστήριξε επίσης, ότι οι εξουσίες των δικαστών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, έγιναν ασθενέστερες, μετά τη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση του κεντροδεξιού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και κεντροαεριστερών ηγετών, όπως, ο Ματέο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δε σχολίασε τη συνέντευξη του δικαστή, ο οποίος σήμερα δέχτηκε τα πυρά των συμμάχων του Ρέντσι στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και άλλων κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, στη γειτονική χώρα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση