HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαμπανάκι κινδύνου από τα φορολογικά έσοδα -«Τρύπα» 233 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο

Καμπανάκι κινδύνου από τα φορολογικά έσοδα -«Τρύπα» 233 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν μείνει κανείς στο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι περίπου 1,6 δισ. πάνω από τον στόχο, είναι σαν να κρύβει το κεφάλι του στην… άμμο, καθώς η ανάλογη υποεκτέλεση του Προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών αποτυπώνει καλύτερα την εικόνα.

Υστέρηση σε σχέση με το στόχο

Ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, τα οποία με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου εμφανίζουν υστέρηση 233 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Αν και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή η τρύπα είναι διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη, μια προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι υπάρχουν εστίες κινδύνου που απειλούν να ανατρέψουν ακόμα και τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τι συμπεριλαμβάνεται στην επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές; Αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και στα τσιγάρα. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού; Ότι υπάρχει μείωση της κατανάλωσης που ήδη επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα:

ΦΠΑ: – 156 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 92 εκατ. Ευρώ προέκυψαν από το πεδίο των καυσίμων

ΕΦΚ καυσίμων: – 47 εκατ. Ευρώ

Λοιποί ΕΦΚ (τσιγάρα κλπ): – 19 εκατ. Ευρώ

Λοιποί φόροι κατανάλωσης: – 53 εκατ. Ευρώ

Στα ανησυχητικά μαντάτα από το μέτωπο των έμμεσων φόρων, που ενισχύουν την άποψή ότι όσο αυξάνονται οι συντελεστές τόσο πέφτει η κατανάλωση και θεριεύει η φοροδιαφυγή, θα πρέπει να προστεθεί η υστέρηση των 147 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων- σαφές μήνυμα εν αναμονή των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ- αλλά και η τρύπα των 95 εκατ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, που αφορά κυρίως στα έσοδα από την παρακράτηση και μαρτυρά μειώσεις αποδοχών ή και καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση