HomeΚΟΣΜΟΣΈξαλλος ο Ερντογάν με την Ε.Ε: «Εσείς μας έχετε ανάγκη όχι εμείς»

Έξαλλος ο Ερντογάν με την Ε.Ε: «Εσείς μας έχετε ανάγκη όχι εμείς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε σήμερα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία» απ’ ότι η Άγκυρα χρειάζεται τις Βρυξέλλες, σε ομιλία του στην Άγκυρα κατά την οποία χαρακτήρισε «προκλητική» την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα του.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ’ όσο η Τουρκία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλούσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Στρασβούργο.

«Σε μια περίοδο που οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε θετική φάση όσον αφορά το θέμα των μεταναστών, το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων (σ.σ. για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ) ή ακόμη την κατάργηση της βίζας, το να παρουσιάζεται μια έκθεση σαν αυτή είναι προκλητικό», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία στην οποία επέκρινε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου το 2015.

«Αυτή η χώρα (η Τουρκία) έχει αναλάβει τρία εκατομμύρια ανθρώπους για να μην ενοχληθούν οι Ευρωπαίοι (…) Τι λέει η έκθεση για αυτό το θέμα; Τίποτα», συνέχισε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφθούν το Σάββατο έναν καταυλισμό προσφύγων στο Γκαζίαντεπ της νότιας Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 18 Μαρτίου προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι αύριο Τετάρτη θα εγκριθεί μια έκθεση για την εφαρμογή της διακήρυξης της 18ης Μαρτίου μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση