HomeΚΟΣΜΟΣΦόβοι για επίθεση τζιχαντιστών στη Βραζιλία

Φόβοι για επίθεση τζιχαντιστών στη Βραζιλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η απειλή της διάπραξης μιας επίθεσης τζιχαντιστών στη Βραζιλία, που προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο, έχει μεγεθυνθεί, εκτίμησε αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Η Βραζιλία επί σειρά ετών θεωρούσε απίθανο το ενδεχόμενο να γίνει στόχος εξτρεμιστών, λόγω της ιστορίας της και του γεγονότος ότι είναι αδέσμευτη, πολυπολιτισμική χώρα δίχως εχθρούς.

Όμως ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής Λουίς Αλμπέρτου Σαλαμπέρι εκτίμησε σε μια γραπτή δήλωσή του ότι η απειλή αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, επικαλούμενος τόσο τις επιθέσεις σε άλλες χώρες όσο και την αύξηση του αριθμού των Βραζιλιάνων που, όπως ανέφερε, φέρονται να είναι υποστηρικτές των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ακόμη, ο Σαλαμπέρι επιβεβαίωσε ότι μια απειλή εναντίον της βραζιλιάνικης κρατικής ασφάλειας, η οποία είχε γίνει πέρυσι, είναι αξιόπιστη.

Η απειλή εναντίον της Βραζιλίας διατυπώθηκε με ένα μήνυμα μέσω Twitter που έστειλε τον περασμένο Νοέμβριο ο Μαξίμ Οσάρ -Γάλλος υπήκοος που έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ένας από τους δήμιους του ΙΚ στα προπαγανδιστικά βίντεο της οργάνωσης- και είναι αυθεντική, σύμφωνα με τον Σαλαμπέρι.

«Βραζιλία, είσαι ο επόμενος στόχος μας», ήταν το μήνυμα.

Ο Σαλαμπέρι σημείωσε πως η υπηρεσία του έχει λάβει μέτρα για την αποτροπή ενδεχόμενης επίθεσης, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών με τις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων κρατών και τη βελτίωση της εκπαίδευσης των βραζιλιάνικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Ωστόσο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας προειδοποιούν ότι πολλοί Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι δεν συνειδητοποιούν πόσο ελκυστικό σκηνικό είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους τρομοκράτες — που μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις σε στάδια, υποδομές, εναντίον αθλητών ή κάποιων εκ των 500.000 τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα για τη διοργάνωση.

Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι, που επιδιώκουν την επιτυχή διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Αμερική, μετά την επιτυχή φιλοξενία του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2014, έχουν τονίσει πως θα εγγυηθούν την ασφάλεια της διοργάνωσης, η οποία αρχίζει την 5η Αυγούστου.

Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να αναπτύξουν κάπου 85.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού στους αγώνες, έναν αριθμό διπλάσιο από εκείνον που είχε αναπτυχθεί στο Λονδίνο το 2012.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση