HomeΚΟΣΜΟΣΝύχτα αγωνίας για χιλιάδες Γιαπωνέζους

Νύχτα αγωνίας για χιλιάδες Γιαπωνέζους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρκαγιές, καταστροφές και κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο κι ενέτειναν την αγωνία των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ιαπωνίας, η οποία επλήγη από ισχυρό σεισμό.

«Φύγαμε από το σπίτι εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων που δεν σταματούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χισάκο Ογκάτα, 61 ετών, που κατέφυγε μαζί με την κόρη της σε ένα πάρκο της πόλης Κουμαμότο, όπως ακόμη περίπου πενήντα άνθρωποι που κάθονταν πάνω σε κομμάτια μπλε πλαστικού.

«Φοβηθήκαμε πολύ, αλλά ευτυχώς είμαστε ζωντανές», πρόσθεσε.

Μια σεισμική δόνηση μεγέθους 7,ο βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), έπληξε την περιοχή στις 01:25 τοπική ώρα (19:25 την Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

Η δόνηση αυτή, σε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, εκτιμήθηκε από την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία ότι είχε μέγεθος 7,3 βαθμών. Αρχικά η ιαπωνική υπηρεσία υπολόγισε το μέγεθος της δόνησης σε 7,1 βαθμούς.

«Ξέσπασαν πυρκαγιές σε πολλά ακίνητα», ενώ «μεγάλες ζημιές διαπιστώθηκαν σε τεράστιες περιοχές», ανακοίνωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, κάνοντας λόγο για 76 περιπτώσεις ανθρώπων που αποκλείστηκαν ή θάφτηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια.

Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε πληροφορίες για τρεις νεκρούς κι έναν άνθρωπο που υπέστη καρδιακή ανακοπή από τον νέο σεισμό.

Επιβεβαιώθηκε ένας θάνατος εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε μια κατοικία στο Γιατσουσίρο, νότια του Κουμαμότο, δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του δήμου, ο Κιιτσίρο Τεράντα.

Εννιά άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί σε έναν πρώτο σεισμό, μεγέθους 6,5 βαθμών, που σημειώθηκε την Πέμπτη κι είχε ασυνήθιστα μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Οι δονήσεις κατέστρεψαν σπίτια στην μικρή πόλη Μασίκι της νομαρχίας Κουμαμότο (900 χλμ. από το Τόκιο). Αναφέρθηκαν σχεδόν 900 τραυματίες, ανάμεσά τους περίπου 50 σε σοβαρή κατάσταση.

Οι νοσηλευόμενοι και το προσωπικό ενός νοσοκομείου της πόλης Κουμαμότο, το κτίριο του οποίου είχε πάρει επικίνδυνη κλίση, απομακρύνθηκαν από αυτό ενώ πλησίαζε το ξημέρωμα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πλάνα από ελικόπτερα που μεταδόθηκαν από την ιαπωνική τηλεόραση απεικόνιζαν μια γιγάντια κατολίσθηση λάσπης και τεράστιων βράχων προς την κατεύθυνση μιας κοιλάδας κοντά στο χωριό Μινάμι-Άσο.

«Λάβαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε ένα σπίτι και ότι μια γέφυρα έπεσε.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και οι μετασεισμοί δεν σταματούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της νομαρχίας Κουμαμότο, ο Ρίχο Τατζίμα.

Ο σεισμός «ήταν αληθινά πολύ ισχυρός. Πολύς κόσμος στον δρόμο είχε καταληφθεί από πανικό», είπε άλλος αξιωματούχος της νομαρχίας, ο Σοτάρο Σακαμότο.

Το αεροδρόμιο της πόλης Κουμαμότο έκλεισε λόγω της πτώσης μέρους της οροφής στον χώρο των αναχωρήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Σωστικά συνεργεία έβγαλαν σώο και αβλαβές από τα συντρίμμια ένα κοριτσάκι οκτώ μηνών, έξι ώρες και πλέον μετά τον σεισμό. Η οικογένεια του βρέφους επίσης επέζησε.

Δεκάδες σπίτια, στην πλειονότητά τους παλιά και ξύλινα, καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς από τις πρώτες σεισμικές δονήσεις, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής σεισμόπληκτων, όπου τους μοιράστηκε ρύζι και πόσιμο νερό.

Περίπου 6.500 άνδρες —πυροσβέστες, αστυνομικοί, στρατιώτες— αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Καμιά ανωμαλία δεν καταγράφηκε στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Σεντάι, ανακοίνωσε η εταιρεία Kyushu Electric Power. Και οι υπόλοιπες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, στο Εχίμε και στο Γκενκάι, επίσης δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμενόταν να επισκεφθεί την περιοχή εντός της ημέρας, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε πως η επίσκεψή του ακυρώθηκε.

Η Ιαπωνία, στο υπέδαφος της οποίας συναντώνται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, δοκιμάζεται κάθε χρόνο από το 20% και πλέον των ισχυρότερων σεισμών που καταγράφονται στη Γη.

Οι Ιάπωνες συναισθάνονται ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 18.500 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση