HomeΚΡΗΤΗΣτους δρόμους οι δάσκαλοι, λόγω… νηπιαγωγείων και αναπληρωτών

Στους δρόμους οι δάσκαλοι, λόγω… νηπιαγωγείων και αναπληρωτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση νηπιαγωγείων που προωθεί η Κυβέρνηση, αλλά και για την κατάταξη των αναπληρωτών.

Αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και πραγματοποίησαν νωρίτερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης” επισημαίνει :

“Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης συνεχίζεται …….. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με σταθερά βήματα συνεχίζει την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Έτσι μετά την Ειδική Αγωγή και την κατάργηση Τμημάτων Ένταξης έρχεται η σειρά της προσχολικής αγωγής και της κατάργησης των μισών περίπου Νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ανατρέπει με περισσή προχειρότητα και ανευθυνότητα τους πίνακες των αναπληρωτών.

Έτσι την Παρασκευή 08/04/2016, ο Υπουργός Παιδείας ξεχνώντας τις μεγαλόστομες εξαγγελίες περί 20.000 διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών κατέθεσε στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες πρόταση για ένα προσωρινό (μόνο για το σχολικό έτος 2016-2017) σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Το πώς οι σχεδιασμοί για μαζικούς διορισμούς με νέο σύστημα μετατράπηκαν σε ρύθμιση προσωρινής ισχύος απαράδεκτη και άδικη, μόνον αυτή η πολιτική ηγεσία μπορεί να το γνωρίζει. Για μια ακόμη φορά, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι προσωρινές και επιφανειακές, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν.

Με πρόσχημα αυθαίρετες ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ και με την προσφιλή τακτική του Υπουργείου Παιδείας βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχοντας διαφορετικές επιδιώξεις, μοιραία, οδηγούνται σε συγκρούσεις από τις ολέθριες πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων – φυσικά και της σημερινής συγκυβέρνησης του 3ου μνημονίου.

Κορυφαίο παράδειγμα η «ληστεία» που υφίστανται οι αναπληρωτές στο ζήτημα της προϋπηρεσίας. Το Υπουργείο τούς λέει με κυνισμό ότι όλοι οι μήνες δουλειάς πέραν των 60 πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων!

Tη Δευτέρα 11/4/2016 κατατέθηκε για να αποσυρθεί και να κατατεθεί και πάλι την Τρίτη 12/4, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 35, «Ρύθμιση θεμάτων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», αλλάζει η οργανικότητα των νηπιαγωγείων και διπλασιάζεται αυθαίρετα ο ελάχιστος αριθμός νηπίων που απαιτούνται για τη λειτουργία Νηπιαγωγείου.

Συγκεκριμένα: « 1. α) Η παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.18 του άρθρου 45 του ν.4264/2014 (Α΄118), αντικαθίσταται ως εξής: «5. Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθεσία ή πολυθέσια.

Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από: α) δέκα τέσσερα (14) νήπια καιβ) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων.

Την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό…». Ιδιαίτερα για την επαρχία αλλά και για τις περιοχές όπου, εξ αιτίας των άθλιων κτιρίων στα οποία στεγάζονται τα νηπιαγωγεία, λειτουργούν τμήματα με μικρό αριθμό νηπίων, το κύμα των συγχωνεύσεων/καταργήσεων προβλέπεται μεγάλο.

Αυτό θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης των νηπίων και θα οδηγήσει και στην απίστευτη ταλαιπωρία τους με μετακινήσεις ώστε να φτάσουν στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο.

Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας, με δεδομένη την ανυπαρξία μόνιμων διορισμών, είναι να προχωρήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις/καταργήσεις Νηπιαγωγείων ανά την Ελλάδα ανοίγοντας το δρόμο για ανάλογες ρυθμίσεις και στην υπόλοιπη εκπαίδευση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση