HomeΚΡΗΤΗΤο ΟΕΕ/ΤΑΚ για τα αυτοτελή πρόστιμα

Το ΟΕΕ/ΤΑΚ για τα αυτοτελή πρόστιμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις της για την εφαρμογή των ΕΛΠ και τα αυτοτελή πρόστιμα κατέθεσε η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ, με επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη, στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη Γιώργο και στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη Τρύφων.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: “Με το Ν. 4308/2014(ΦΕΚ Α΄251/24/11/2014) είχε προβλεφθεί η εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ) από 1/1/2015. Λόγω σημαντικής καθυστέρησης στην έκδοση της λογιστικής οδηγίας, υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι η εφαρμογή των ΕΛΠ θα ισχύσει από 1/1/2016. Δυστυχώς και χωρίς να μας έχει, μέχρι σήμερα, δοθεί επαρκή αιτιολόγηση, δεν διαφαίνεται πρόθεση για την παράταση της εφαρμογής των ΕΛΠ. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνουμε όπως σε περιπτώσεις που οι οντότητας δεν συμμορφώνονται με τις κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 13 υποχρεώσεις τους, για το φορολογικό έτος 2015, το πρόστιμο των 2.500 ευρώ να περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, εφόσον οι παραβάσεις που διαπιστώνονται είναι τυπικού χαρακτήρα και δεν ασκούν επίδραση στον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος ή των παρακρατούμενων φόρων.

Ως τέτοιες θεωρούνται παραβάσεις των οριζομένων στα άρθρα 17 έως και 28 του Ν.4308/2014 (ΦΕΚ Α΄251/24/11/2014) εφόσον δεν ασκούν επίδραση στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και δεν καθιστούν αδύνατες τις φορολογικές ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Η ανωτέρω τροποποίηση καθίσταται αναγκαία καθώς πέρα από την καθυστέρηση στην έκδοση των αναγκαίων οδηγιών, σχετικά με τις αρχές σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, διαφαίνεται αδυναμία μεγάλου αριθμού οντοτήτων να προσαρμόσουν εγκαίρως το λογισμικό τους και να επιμορφώσουν επαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται με την κατάρτιση των καταστάσεων.

Προς αποφυγή πιθανής καταστρατήγησης της ευχέρειας που δίνεται, τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να αποφευχθεί το γεγονός να μην καταρτίζονται καταστάσεις ή να καταρτίζονται με τέτοιο τρόπο που θα καθιστούν αδύνατες τις ελεγκτικές επαληθεύσεις από τα όργανα της φορολογικής διοίκησης.

Τέλος σε ότι αφορά τα αυτοτελή πρόστιμα της παραγράφου 2 ζητάμε την μείωση τους σε 50 ευρώ για τις περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1, σε 50 ευρώ για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β’, γ’ και δ’ της παραγράφου 1 εάν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων, σε 50 ευρώ για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β’ και γ’ της παραγράφου 1 σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και σε 100 ευρώγια κάθε παράβαση των περιπτώσεων β’ και γ’ της παραγράφου 1, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Η παραπάνω τροποποίηση κρίνεται αναγκαία καθώς τα υφιστάμενα πρόστιμα θεωρούνται εξαντλητικά σε σχέση με το μέγεθος των παραβάσεων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση