HomeΣΠΟΡΠροημιτελικοί Europa League : Λίβερπουλ όπως το 2005 , με άνεση Βιγιαρεάλ και Σαχτάρ , ισπανικό θρίλερ με νικήτρια την Σεβίλλη.

Προημιτελικοί Europa League : Λίβερπουλ όπως το 2005 , με άνεση Βιγιαρεάλ και Σαχτάρ , ισπανικό θρίλερ με νικήτρια την Σεβίλλη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

fasoylakis

 

 

 

Tου Ευθύμη Φασουλάκη

 

Την Πέμπτη 14/4 , διεξήχθησαν οι επαναληπτικοί των προημιτελικών του Europa League. Όλα τα παιχνίδια , με εξαίρεση ίσως , το Σαχτάρ-Μπράγκα , όπου οι γηπεδούχοι είχαν σημαντικό προβάδισμα από το πρώτο παιχνίδι , ήταν αμφίρροπα και η πρόκριση θα κρινόταν στις λεπτομέρειες.

Στο πρόγραμμα υπήρχαν ακόμα , το Λίβερπουλ-Ντόρτμουντ , με τον Κλοπ να θέλει νίκη-πρόκριση απέναντι στην πρώην ομάδα του , το Σεβίλλη-Αθλέτικ Μπιλμπάο , με τους Ανδαλουσιάνους να έχουν ελαφρύ προβάδισμα και το Σπάρτα Πράγας-Βιγιαρεάλ , με τους Τσέχους να ψάχνουν ακόμα μια υπέρβαση.

Στο Ντονέτσκ , η Σαχτάρ , υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο , το 2-1 της Πορτογαλίας , καθώς κέρδισε και δεύτερη φορά την Μπράγκα , αυτήν την φορά με 4-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά . Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν ο Σρνα στο 25 με πέναλτι , την μέρα που έγινε πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου ,  ο Ρικάρντο Φερέιρα που πέτυχε 2 αυτογκόλ στο 43 και το 74 και ο Κοβαλένκο στο 50.

Η Μπράγκα , ξεκίνησε δυνατότερα τον αγώνα , καθώς ήταν εκείνη που έψαχνε το γκολ , αλλά οι Ουκρανοί άνοιξαν το σκορ στο 25 όταν ο Κοβαλένκο κέρδισε πέναλτι και ο Σρνα το αξιοποίησε για το 1-0.Τα πράγματα έγιναν χειρότερα για τους Πορτογάλους όταν ο Ρικάρντο Φερέιρα έκανε με αυτογκόλ το 2-0 στο 43 μετά από σέντρα του Σρνα , που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

To δεύτερο ημίχρονο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα καθώς όλα είχαν κριθεί , όμως η Σαχτάρ κυνήγησε και άλλα γκολ και τα πέτυχε , με τον Κοβαλένκο στο 50 και με τον μεγάλο άτυχο της βραδιάς , Ρικάρντο Φερέιρα που πέτυχε και δεύτερο αυτογκόλ στο 74 και διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

Η Μπράγκα δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να κοιτάξει στα μάτια τους αντιπάλους της σε αυτό το ζευγάρι και σίγουρα αυτό πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντές της , αλλά η ως τώρα πορεία της στην διοργάνωση κρίνεται ικανοποιητική.

Από την άλλη η Σαχτάρ , εντυπωσιάζει εκ νέου στην διοργάνωση και παρότι  πλέον έχει να αντιμετωπίσει σίγουρα ποιοτικότερες ομάδες από αυτήν , δεν μπορεί παρά να θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη.

Στην Τσεχία , η Βιγιαρεάλ , πέτυχε και δεύτερη νίκη επί της Σπάρτα , πολύ πιο άνετα από ότι στην έδρα της , καθώς επικράτησε με 4-2 και πήρε την πρόκριση .

Για το Κίτρινο Υποβρύχιο σκόραραν , ο Μακαμπού στο 5ο και το 49ο λεπτό , ο Καστιγιέχο στο 43ο και ο Λάφατα με αυτογκόλ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου ενώ για τους Τσέχους μείωσαν  , οι  Ντόκαλ στο 65ο και Κρέισι στο 71ο .

Η Βιγιαρεάλ , υποψιασμένη από το πάθημα της Λάτσιο στην προηγούμενη φάση , ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα και άνοιξε το σκορ νωρίς με τον πολυτιμότερο της παίκτη φέτος , Μακαμπού , βάζοντας έτσι γερά θεμέλια πρόκρισης.

H Σπάρτα στη συνέχεια προσπάθησε , χάνοντας 3 σπουδαίες ευκαιρίες , αλλά το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε στα δύο τελευταία λεπτά του ημιχρόνου , όπου η Βιγιαρεάλ , κόντρα στην ροή του αγώνα πέτυχε άλλα 2 γκολ για το 0-3 που ήταν το σκορ του ημιχρόνου.

Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου ο Μακαμπού σκόραρε και πάλι κάνοντας το υπόλοιπο του αγώνα , τυπική διαδικασία , κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Σπάρτα και σκόραρε δύο φορές σε διάστημα 6 λεπτών στο 65 και το 71 για το τελικό 2-4.

Η Βιγιαρεάλ , εκτός από την εντυπωσιακή πορεία στο πρωτάθλημα , όπου είναι φαβορί για την τέταρτη θέση και την έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ , διαπρέπει και στην Ευρώπη καθώς βρίσκεται στα ημιτελικά με πολλές ελπίδες διάκρισης ,ιδιαίτερα όσο ο Μακαμπού είναι τόσο φορμαρισμένος .

Η Σπάρτα Πράγας , σίγουρα έκανε πορεία που δεν αναμενόταν σύμφωνα με τις δυνατότητές της και αυτό μόνο γλυκιά γεύση μπορεί να αφήνει στους οπαδούς της παρά την βαριά αποψινή ήττα.

Στο ίσως καλύτερο παιχνίδι ,σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για φέτος , η Λίβερπουλ πήρε μια επικών διαστάσεων νίκη επί της Ντόρτμουντ με 4-3 και μαζί και την πρόκριση στα ημιτελικά. Τα γκολ για τους Κόκκινους πέτυχαν ο Οριτζί στο 48ο λεπτό , ο Κουτίνιο στο 66ο ο Σακό στο 78ο και ο Λόβρεν στο 91ο λεπτό , ενώ για τους Βεστφαλούς , ο Μκιταριάν στο 5ο , ο Ομπαμεγιάνγκ στο 9ο και ο Ρόις στο 57ο λεπτό.

Η Ντόρτμουντ , με βάση το σκορ του πρώτου αγώνα , έπρεπε να κυνηγήσει το γκολ και αυτό έκανε και μάλιστα με επιτυχία δύο φορές στο πρώτο δεκάλεπτο , όπου και προηγήθηκε με 2-0. Η Λίβερπουλ , παρά το σοκ αντέδρασε , δημιούργησε ευκαιρίες , όμως το 0-2 ήταν το σκορ του ημιχρόνου .

Με την έναρξη σχεδόν του δευτέρου ημιχρόνου , η ομάδα του Κλοπ μείωσε , δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι , αλλά με το γκολ του Ρόις 10 λεπτά αργότερα όλα έμοιαζαν να χουν τελειώσει . Όμως μια τόσο βαριά φανέλα , σε ένα τόσο σπουδαίο γήπεδο , δεν γινόταν να τα παρατήσει τόσο απλά .

Η Λίβερπουλ αύξησε την πίεση της στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και μείωσε στο 66 σε 2-3 βάζοντας φωτιά στις κερκίδες. Και σαν να μην έφτανε αυτό συνέχισε να πιέζει και κέρδιζε συνεχώς κόρνερ που σε ένα από αυτά ο Σακό έκανε το 3-3 και πλέον οι Κόκκινοι ήθελαν μόνο ένα γκολ .

Εδώ σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη το 2005 , δεν υπήρχε περίπτωση για παράταση και πέναλτι και έτσι για να χει happy end το παραμύθι χρειαζόταν άλλο ένα γκολ και αυτό ήρθε στο 91ο με τον Λόβρεν διαμορφώνοντας το τελικό 4-3.

Η Ντόρτμουντ κρατάει την εκπληκτική της εμφάνιση στο πρώτο μισό του αγώνα και την σχετικά καλή της φετινή ευρωπαϊκή πορεία , που με διαφορετικό αντίπαλο είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα σταματούσε εδώ.

Η Λίβερπουλ , με τον Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο , θύμισε μέρες 2005 , αναπτύσσοντας μέταλλο νικητή και ομάδας που αρνείται να χάσει , κάτι που θα της χρειαστεί αν θέλει να φτάσει ως την κατάκτηση του τροπαίου.

Στο Σάντσεθ Πιθχουάν , Σεβίλλη και Μπιλμπάο , αποδείχθηκαν εντελώς ισοδύναμες , καθώς την νίκη της Σεβίλλης στο Σαν Μαμές με 2-1 , ακολούθησε η νίκη της Μπιλμπάο απόψε και πάλι με 2-1 .

Τα γκολ του αγώνα πέτυχαν για την Μπιλμπάο ο Αντούριθ στο 57ο λεπτό και ο Ραούλ Γκαρθία στο 80ο και για την Σεβίλλη ο Γκαμειρό στο 59ο λεπτό. Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε από μια αξιοσημείωτη φάση για κάθε ομάδα , για την Μπιλμπάο ένα σουτ του Ραούλ Γκαρθία στο 7ο λεπτό που αποκρούστηκε στην γραμμή ενώ για την Σεβίλλη ένα σουτ του Ραμί στο 10 λεπτό.

Στο δεύτερο ημίχρονο , η Μπιλμπάο που έψαχνε το γκολ , άνοιξε το σκορ αλλά ισοφαρίστηκε αμέσως από την Σεβίλλη  , η οποία εκμεταλλευόμενη και το σοκ της αντιπάλου της από τον τραυματισμό του Αντούριθ , κρατούσε την πρόκριση ως το 80ο λεπτό . Τότε η ομάδα του Βαλβέρδε σκόραρε για δεύτερη φορά και το 1-2 με το οποίο έληξε η κανονική διάρκεια , έστειλε το ματς στην παράταση.

Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης είχε και πάλι από μια ευκαιρία  για κάθε ομάδα , όμως δεν άλλαξε κάτι και το δεύτερο ημίχρονο κύλησε ήρεμα ως την διαδικασία των πέναλτι. Eκεί μια απόκρουση του Σόρια , σε εκτέλεση του Μπενάτ έκανε την διαφορά  και η Σεβίλλη πήρε την πρόκριση στις λεπτομέρειες.

Οι Βάσκοι μόνο ευχαριστημένοι μπορούν να ναι με την πορεία τους στην διοργάνωση και με την αποψινή τους εμφάνιση και οι Σεβιγιάνοι , που τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν στην διοργάνωση , κρατούν την ψυχραιμία τους όταν βρέθηκαν κοντά στον αποκλεισμό και οδεύουν προς μια ακόμα καλή πορεία .

Λίβερπουλ , Βιγιαρεάλ , Σαχτάρ και  Σεβίλλη   , αποτελούν τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών , με την ομάδα του Κλοπ και τις 2 Ισπανικές να είναι τα φαβορί και τους Ουκρανούς να ελπίσουν σε καλή κλήρωση και ανάλογες εμφανίσεις με την σημερινή.

Όπως έδειξε και το ζευγάρι Λίβερπουλ-Ντόρτμουντ , η κλήρωση έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μιας ομάδας στην διοργάνωση και έτσι τα πάντα είναι ανοιχτά ως τον τελικό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση