HomeΚΡΗΤΗΟ. Ζώρας: «Δεν αφορούσε κανέναν πολιτικό, η διάταξη για τους καταλογισμούς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης»

Ο. Ζώρας: «Δεν αφορούσε κανέναν πολιτικό, η διάταξη για τους καταλογισμούς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρέμβαση για τη διάταξη που αφορούσε στις ποινικές διώξεις σε βάρος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε με επίσημη ανακοίνωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει η επίμαχη διάταξη που χαρακτηρίστηκε ως «φωτογραφική» προκειμένου να απαλλαγούν από τις κατηγορίες στην υπόθεση των καταλογισμών, πρώην μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δεν αφορούσε σε κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Στην ανακοίνωση ο κ. Ζώρας επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Η προτεινόμενη από το αρμόδιο υπουργείο διάταξη, η οποία ως είναι γνωστό αποσύρθηκε, δεν αφορούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο ή μέλος της κυβέρνησης και προφανώς με αυτήν δεν επιχειρήθηκε καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, το οποίο αποδεδειγμένα το Πανεπιστήμιο Κρήτης σέβεται απόλυτα.

Από το περιεχόμενο της διάταξης προκύπτει ότι με αυτήν κρίνονται ως νόμιμες δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες διενεργήθηκαν τη χρονική περίοδο των ετών 1996 έως 2004, και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως ΄΄ανοίκειες πληρωμές΄΄ με τις αναφερόμενες στη διάταξη εκθέσεις διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης.

Όπως είναι γνωστό, μετά από πολυετή λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών, και επ’ αφορμής διαδικασιών ελέγχου οικονομικής διαχείρισης, κρίθηκε, παρεμπιπτόντως, ότι η απόφαση ΚΑ/679/1996 εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης κατά το μέρος που με αυτήν διευρύνθηκε το αντικείμενο των Ειδικών Λογαριασμών σε λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ) δραστηριότητες των πανεπιστημίων, πλην των αμιγώς ερευνητικών (βλ. Αποφάσεις 1 και 2/2009 του IV Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου)».

Χρόνιες δικαστικές περιπέτειες

Η υπόθεση των καταλογισμών, ταλάνισε για πολλά χρόνια το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την εμπλοκή πολλών μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, οι οποίοι είχαν διατελέσει την επίμαχη χρονική περίοδο, από το 1996 έως και το 2005 σε καίριες θέσεις ευθύνης, στο πρυτανικό συμβούλιο, στη σύγκλητο, στην πρυτανική αρχή, ή στην Επιτροπή Ερευνών.

Η περιπέτεια των καταλογισμών, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζώρας, «είχε προκαλέσει σοβαρότατη δυσλειτουργία ειδικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του ακαδημαϊκού προσωπικού του ενέχονταν σε διαδικασίες καταλογισμού ευθυνών για πράξεις, τη μη νομιμότητα των οποίων δεν ήταν σε θέση να διαγνώσει».

Εν ολίγοις, τα μέλη των συλλογικών οργάνων του ιδρύματος βρέθηκαν αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες για αποφάσεις που είχαν ληφθεί με δημοκρατικές διαδικασίες και με γνώμονα το αναπτυξιακό συμφέρον του Πανεπιστημίου.

Η απαλλαγή

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο κ. Ζώρας σημειώνει:

«Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ενεχόμενοι απηλλάγησαν τόσο από τις ποινικές ευθύνες που τους αποδόθηκαν (βλ. Απόφαση 405/2014 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, βουλεύματα 21 και 164/2011 του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, αποφάσεις 125,126 και 128/2008 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνης) όσο και από την ευθύνη τους ως δημοσίων υπολόγων (βλ. αποφάσεις 9/2012 και 3400/2011 του IV Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου). Όπως έγινε δεκτό, αφενός μεν δεν αμφισβητείται η εξυπηρέτηση, διά των οικείων δαπανών, υφιστάμενων αναγκών του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετιζόμενων με την εν γένει λειτουργία και εκπαιδευτική αποστολή του Ιδρύματος, αφετέρου δε οι ενεχόμενοι εφάρμοσαν διατάξεις της απόφασης ΚΑ/679/1996, το ανίσχυρο της οποίας δεν ήταν οι ίδιοι σε θέση να διαγνώσουν, με αποτέλεσμα δικαιολογημένα να σχηματίσουν την πεποίθηση ότι ενεργούσαν συννόμως και, επομένως, καμία υπαιτιότητα δεν δύναται να τους αποδοθεί (βλ. προαναφερθείσες αποφάσεις 9/2012 και 3400/2011 Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Διαχρονικά αιτήματα

«Έτσι μετά από επανειλημμένα διαχρονικά αιτήματα διαρκώς από το έτος 2005 και μέχρι σήμερα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζώρας,  «τόσο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και της Συνόδου των Πρυτάνεων-των Ελληνικών Πανεπιστημίων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υιοθέτησε το σχέδιο της προτεινόμενης διάταξης που συντάχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος, με μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και τη συμπαράσταση στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που όλα αυτά τα χρόνια υπέστησαν την ηθική και οικονομική τους εξόντωση».

Στο ίδιο ζήτημα είχε αναφερθεί με δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε θεωρηθεί ότι η εν λόγω διάταξη ήταν «φωτογραφική» και αφορούσε στη δική του εμπλοκή στο ζήτημα των καταλογισμών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση