HomeΚΡΗΤΗΈρευνα, «ακτινογραφία» ξένων επισκεπτών για την Παλαιόχωρα

Έρευνα, «ακτινογραφία» ξένων επισκεπτών για την Παλαιόχωρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαχρονικός προορισμός με όλο και αυξανόμενη κίνηση είναι η περιοχή της Παλαιόχωρας στα Χανιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που αφορούν την προηγούμενη τουριστική περίοδο του 2015 και η οποία θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Παρασκευής κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης σε φορείς της περιοχής.

Η έρευνα, που αποτελεί μέρος ευρύτερης μέριμνας που αφορά την περιοχή των Χανίων,του Μπάλου και του φαραγγιού της Σαμαριάς, πραγματοποιήθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων – Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης με τη βοήθεια και συνεργασία του δήμου Κανδάνου – Σελίνου, σε δείγμα 615 επισκεπτών της Παλαιόχωρας και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης, «τα αποτελέσματα της παρουσιάζονται και στους τοπικούς φορείς της περιοχής με στόχο να ενημερωθούν για την άποψη των ξένων επισκεπτών καθώς και για τους λόγους που την επιλέγουν για τις διακοπές τους».

Με βάση στοιχεία της έρευνας, η Παλαιόχωρα και η ευρύτερη περιοχή, λόγω της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, των εξαιρετικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, καθώς και των 18 χιλιομέτρων ακτογραμμής, προσφέρουν στους παραθεριστές της πολλαπλές επιλογές αναψυχής και χαλάρωσης.

Πολλοί από τους παραθεριστές την έχουν επιλέξει για διακοπές περισσότερες από μια φορές, παρά το γεγονός ότι απέχει από τις βασικές πύλες εισόδου των Χανίων, λιμάνι και αεροδρόμιο 70 χιλιόμετρα.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η πλειονότητα των επισκεπτών προέρχεται από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία και Γαλλία).

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες είναι μέσου και υψηλού εισοδήματος. Οι μισοί περίπου έχουν εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ. Δύο στους δέκα από τους επισκέπτες, δηλώνουν ότι η διάρκεια των διακοπών τους είναι άνω των 2 εβδομάδων.

Η πλειονότητα είναι άνω των 45 ετών, που κάνουν οικογενειακές διακοπές ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Το φυσικό περιβάλλον, το τοπικό φαγητό, η σχέση τιμών και κόστους υπηρεσιών και η ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων, αποτελούν τους βασικούς λόγους επιλογής της Παλαιόχωρας για διακοπές.

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα καταλύματα και τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, ενώ 4 στους 10 επισκέπτες δηλώνουν ότι η δαπάνη παραμονής τους είναι τα 900 ευρώ.

Οι κύριες πηγές στις οποίες διοχετεύονται οι δαπάνες των επισκεπτών, αφορούν εστιατόρια και ταβέρνες, καθώς και αγορά φαγητού ποτών, που στην συντριπτική τους πλειονότητα γίνονται σε καταστήματα της περιοχής. Ως τρίτη επιλογή, αναφέρουν την αγορά προϊόντων (όπως ρούχα, παπούτσια, χρυσαφικά και σουβενίρ). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι εκδρομές και τα έξοδα για νυκτερινή διασκέδαση.

Όσο αφορά τις «αποδράσεις» των επισκεπτών σε κοντινά σημεία της Παλαιόχωρας στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ελαφονήσι με ποσοστό 71,80% και ακολουθούν οι ‘Ανυδροι και η Σούγια με ποσοστά 53,2% και 42% αντίστοιχα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση