HomeΥΓΕΙΑΑ. Ξανθός: Αναβάθμιση του ΕΣΥ μέσα στο 2016 – Προτεραιότητα η ανακούφιση του πληθυσμού

Α. Ξανθός: Αναβάθμιση του ΕΣΥ μέσα στο 2016 – Προτεραιότητα η ανακούφιση του πληθυσμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναβαθμισμένη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας μέσα στο 2016 ανακοίνωσε με δηλώσεις του στο Κόκκινο ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

«Πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης οι αντισταθμιστικές παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας», ξεκαθάρισε ο Υπουργός, ανακοινώνοντας «σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία, ώστε να αναβαθμιστεί το σύστημα και για τους ασθενείς, αλλά και για όσους εργάζονται σε αυτό».

«Ήδη ξεκίνησε να εργάζεται η πρώτη δέσμη 285 εργαζομένων, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ενισχυθεί σημαντικά το ΕΣΥ», σημείωσε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «δίνουμε μάχη με τον χρόνο και με το σύστημα γραφειοκρατίας, ελπίζουμε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων και να έχουν καλυφθεί σημαντικά κενά».

Εξάμηνη κάρτα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ – Ειδική κάρτα υγείας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Για όσους διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δεν έχουν ΑΜΚΑ, αλλά και για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες υπάρχει πρόνοια για την υγειονομική τους κάληψη, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας. «Τα νοσκομεία θα εκδίδουν 6μηνη κάρτα που θα παρέχει πρόσβαση στις πιο ευάλωτες ομάδες». (Τα παιδιά, τις έγκυες, τους εξαρτημένους και τους ψυχικά ασθενείς).

Για τα 3 δις οφειλές σε τρίτους του δημόσιου συστήματος υγείας

«Με την αξιολόγηση θα καλυφτούν συσσωρευμένες υποχρεώσεις (άνω του 3 δις) του συστήματος υγείας» – κληρονομιά των προηγούμενων κυβερνήσεων – ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας. «Είναι κάτι που το θέλουμε και εμείς. Η κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων θα εξασφαλίσει στέρεες βάσεις για το ΕΣΥ, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του».

Για τον κλειστό προϋπολογισμό φαρμάκων των κλινικών

«Οι δανειστές επέβαλλαν, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού ελέγχου, προϋπολογισμό σε κάθε κλινική για τις δαπάνες φαρμάκων. Αν ξεπερνάει το όριο κάποια κλινική, τότε θα επιβαρύνεται η φαρμακοβιομηχανία», όπως προβλέπουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούμε οριζόντιους προϋπολογισμούς και για τον λόγο αυτό επιστημονικές επιτροπές στα νοσοκομεία θα καθορίζουν τον προϋπολογισμό των κλινικών».

«Είναι και προς το δικό μας συμφέρον να σεβόμαστε τους προϋπολογισμούς και να μην επιβαρύνουμε τις βιομηχανίες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών». «Δεν δικαιολογούνται ελλείψεις φαρμάκων αυτή την περίοδο, είπε ο κ. Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι «όπου συμβαίνει είναι είτε ειδικό θέμα του νοσοκομείου, είτε ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες δεν παραδίδουν τα φάρμακα, πράγμα αδικαιολόγητο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση