HomeΚΡΗΤΗΈτοιμοι για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της Ηλιούπολης στο Ηράκλειο – Στο επίκεντρο η σχολική στέγη

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της Ηλιούπολης στο Ηράκλειο – Στο επίκεντρο η σχολική στέγη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεχασμένοι από τους πάντες αισθάνονται οι κάτοικοι της περιοχής της Ηλιούπολης στο Ηράκλειο, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από παραστάσεις διαμαρτυρίας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Οι κάτοικοι, στη διάρκεια πρόσφατης λαϊκής συνέλευσης, κατέγραψαν ενδελεχώς τα μείζονα προβλήματα που τους απασχολούν και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, ανάπλαση της περιοχής τους και άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνολικά 5 σχολικές μονάδες που λειτουργούν στα διοικητικά όρια της περιοχής.

Στα προβλήματα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε σημεία που βρίσκονται πολύ κοντά στα σχολικά συγκροτήματα.

Η περιγραφή της καθημερινότητας

Σε σχετική τους ανακοίνωση, οι φορείς και οι κάτοικοι της Ηλιούπολης επισημαίνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν:

«Εμείς οι φορείς και κάτοικοι της περιοχής Ηλιούπολης του Δήμου Ηρακλείου σε συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στις 23 Μάρτη συζητήσαμε καταγράψαμε και αναδείξαμε για μια ακόμη φορά τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κτιριακή ανεπάρκεια των σχολικών μας μονάδων, με την ποιότητα κατασκευής τους, την αντισεισμική τους θωράκιση, την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών μας σε αυτές, την ανάπλαση της περιοχής, την υγεία των κατοίκων και των παιδιών μας από την ανεξέλεγκτη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία.

Συγκεκριμένα:

Α) Η περιοχή μας είναι μια περιοχή που η επέκταση της έγινε χωρίς σχέδιο πόλης, άναρχα με δρόμους χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς πρόβλεψη για τα όμβρια ύδατα, δεν διαθέτει πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Β) Kανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις και διεκδικήσεις μας για την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών μας στα σχολεία τους. Η οδός Παπαπέτρου Γαβαλά στην οποία βρίσκονται τέσσερις σχολικές μονάδες αλλά και οι κάθετοι σε αυτήν δρόμοι όπου καθημερινά κινούνται 1500 μαθητές είναι δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς εμφανή σήμανση και διαγραμμίσεις, αρκετοί από αυτούς διπλής κυκλοφορίας, οι οποίοι μάλιστα γίνονται απροσπέλαστοι όταν βρέχει με ότι τα παραπάνω συνεπάγονται για την ασφάλεια μαθητών και κατοίκων.

Γ) Στην περιοχή μας λειτουργούν πέντε σχολικές μονάδες. Εξ’ αυτών δυο νηπιαγωγεία το 57ο και 60ο τα οποία στεγάζονται σε ακατάλληλους μισθωμένους χώρους σε ισόγεια κατοικιών χωρίς επαρκή αερισμό και φωτισμό, χωρίς αυλή, σε περιορισμένους χώρους για τη λειτουργία τους. Ένα δημοτικό το 46ο στο οποίο λείπουν τέσσερις σχολικές αίθουσες και εκκρεμεί προσάρτηση οικοπέδου για την επέκτασή του. Το 5ο γυμνάσιο το οποίο αντιμετωπίζει και αυτό έλλειψη αιθουσών με δυο τμήματα του να κάνουν μάθημα για τρίτη χρονιά σε λυόμενα που έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα στην αυλή του σχολείου. Το 11ο Λύκειο τέλος που αντιμετωπίζει και αυτό κτιριακό πρόβλημα, με έλλειψη δυο αιθουσών για τη κάλυψη των οποίων αφού δεν δίνεται λύση χρησιμοποιήθηκε μια μικρή αποθήκη στο κλιμακοστάσιο του πρώτου ορόφου, χωρίς να τηρεί καμιά προϋπόθεση για σχολική αίθουσα για τη στέγαση του ενός τμήματος και ένα τμήμα να είναι περιφερόμενο όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος αίθουσα ή εργαστήριο για να στεγάσει ανά μια ώρα τους μαθητές. Και εδώ εκκρεμεί προσάρτηση οικοπέδου. Το κτίριο του λυκείου αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των ρωγμών αλλά και της αποκόλλησης του εξώστη όπου είναι και η κυρία είσοδος του σχολείου μετά το σεισμό του 2013 χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ληφθεί καμιά μέριμνα, παρά την έκθεση των μηχανικών του δήμου που το εξέτασαν και που διαπίστωσαν την αναγκαιότητα εδαφολογικής μελέτης, και την άμεση παρέμβαση για την απορροή των όμβριων υδάτων.

Δ) Στην περιοχή έχει ανακύψει εδώ και επτά χρόνια σοβαρό πρόβλημα με την παράνομη εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία σε κτίριο επί της οδού Μόρνου 22. Το θέμα έχει αναδειχθεί από τους συλλόγους γονέων αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν φτάσει δικαστικά μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας.

Οι κάτοικοι διεκδικούν

1) Ανάπλαση της περιοχής μας με τη δημιουργία πάρκων, παιδικής χαράς, χώρων αναψυχής, πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους.

2) Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας

3) Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών μας στα σχολεία τους. Μονοδρομήσεις, διαγραμμίσεις, σημάνσεις των δρόμων, κατασκευή πεζοδρομίων, και αποχετευτικού δικτύου.

4) Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απαλλοτρίωση των χαρακτηρισμένων οικοπέδων, για την ανέγερση δυο νηπιαγωγείων, τη προσκύρωση των οικοπέδων δίπλα στο 46ο δημοτικό και το 11ο λύκειο και 5ο γυμνάσιο για την επέκταση τους και την κατασκευή των αιθουσών για τη κάλυψη των κτιριακών τους αναγκών.

5) Έλεγχο και αντισεισμική θωράκιση των σχολικών μας μονάδων με την ευθύνη για τον έλεγχο τη κατασκευή και λειτουργίας τους απευθείας από το κράτος. Επαναλειτουργία του Ο. Σ. Κ.

6) Άμεση κατεδάφιση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την αντικατάστασή τους με πολλές μικρότερης ισχύος για να αποφευχθεί η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και των μαθητών. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία τους στη κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο και όχι τα κέρδη των εταιρειών.

Όλα τα παραπάνω οι σύλλογοι γονέων, οι φορείς της περιοχής, ο πολιτιστικός σύλλογος και η ένωση συλλόγων γονέων, τα έχουμε θέσει πολλές φορές στους αρμόδιους υπεύθυνους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες χωρίς να υπάρξει καμιά ουσιαστική ανταπόκριση και παρέμβαση. Προβλήματα που συνεχίζουν να προστίθενται στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας μας, δουλειάς, ανεργίας, οικονομικής αφαίμαξης, μόρφωσης των παιδιών, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο, ποιότητας της ζωής μας.

Οι υπαίτιοι έχουν ονοματεπώνυμο από την κεντρική μέχρι την τοπική εξουσία που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την επίλυση τους.

Τους ρωτάμε:

Πόσο κοστολογούν την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων και των παιδιών μας; Την ποιότητα της ζωής μας;

Τους απαντάμε:

Κοινωνικά αγαθά και υποδομές τα έχουμε πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε μέσα από υπέρογκους έμμεσους και άμεσους φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια και διεκδικούμε την ανταποδοτικότητα τους.

Στον 21ο αιώνα η κατάκτηση της γνώσης η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης θα πρέπει να συμβάλουν στην καλυτέρευση των όρων ζωής του ανθρώπου, στην εργασία, στη μόρφωση, στη ψυχαγωγία, στη δημιουργική διάθεση του ελεύθερου χρόνου, στις ανθρώπινες σχέσεις, στις σχέσεις των λαών, στο πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Οργανώνουμε παράσταση στο πρώτο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο. Καλούμε γονείς μαθητές, εκπαιδευτικούς, κατοίκους της περιοχής σε ετοιμότητα και κλιμάκωση του αγώνα για να δοθεί λύση στα χρόνια προβλήματα της περιοχής μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση