HomeΚΡΗΤΗΜέρος των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων στους δήμους – «Πράσινο» φως από τα υπουργεία

Μέρος των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων στους δήμους – «Πράσινο» φως από τα υπουργεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προχωράει θετικά στα συναρμόδια Υπουργεία το αίτημα του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη για την παραχώρηση μέρους των εσόδων από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Αναστηλώσεων υπέρ των εκάστοτε Δήμων που στις περιοχές τους υπάρχουν και λειτουργούν οργανωμένοι αρχαιολογικοί-επισκέψιμοι χώροι. Για το θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών-Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος είχε υποστηρίξει την πρόταση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Κρήτη. Μάλιστα ο δήμαρχος Οροπεδίου υπέβαλλε στον Υπουργό και γραπτά το σχετικό αίτημα για το οποίο είναι πλέον σύμφωνος και ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Απο την συνάντηση με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Γκουγκουλή

Στο  έγγραφο ειδικότερα που παρέδωσε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης στον Υπουργό Εσωτερικών-Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παναγιώτη Κουρουμπλή επισημαίνονται μεταξύ άλλων:

«Σας αιτούμαι, ως αρμοδίου Υπουργού αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την υιοθέτηση της πρότασης μου για την παραχώρηση μέρους των εσόδων από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων, υπέρ των αντίστοιχων Δήμων με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των ίδιων αρχαιολογικών χώρων, τόσο για τις καθημερινές ανάγκες και επιβαρύνσεις αυτών (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, οδοποιία κλπ) όσο και για υποστηρικτικές δράσεις  ανάδειξης του εκάστοτε αρχαιολογικού χώρου σε επίπεδο υποδομών, προβολής αλλά και σύνδεσής τους με την τοπική κοινωνία δημιουργώντας ένα συμμετοχικό δίκτυο προστασίας και ανάδειξής τους μέσω των Δήμων. Μία τέτοια λύση ανταποδοτικού τέλους θα ενίσχυε τις υποδομές αλλά και τις υπηρεσίες προς την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και θα λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά για τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων λόγω της συγκεκριμένης ανταποδοτικότητας, εφόσον αυτά θα επανεπενδύονται δεσμευτικά προς εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων χώρων. Αφορμή για την πρωτοβουλία μας, αποτέλεσε η αναγκαιότητα που προέκυψε για την παραχώρηση μέρους των εσόδων από τις εισπράξεις του Δικταίου Άντρου, του μυθολογικού σπηλαίου γέννησης και ανατροφής του Δία που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Ψυχρού του Δήμου μας».

Απο την συνάντηση με τον κ. Κοτσώνη

Ο δήμαρχος τέλος συγκέντρωσε και παρέδωσε στον αρμόδιο Υπουργό τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την επισκεψιμότητα-έσοδα του αρχαιολογικού χώρου ζητώντας να τεθεί σε εφαρμογή, πιλοτικά για το Δικταίον Άντρον, το σχετικό αίτημα.

Χρηματοδότηση αρδευτικού

Η χρηματοδότηση του αρδευτικού δικτύου Oροπεδίου Λασιθίου του οποίου η μελέτη έχει ήδη παραδοθεί στον δήμαρχο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τον διευθυντή Αντιπλημμυρικών-Εγγειοβελτιωτικών έργων Αντώνη Κοτσώνη.

Ο κ. Κοτσώνης  διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι το συγκεκριμένο έργο στο Οροπέδιο Λασιθίου θεωρείται προτεραιότητα για την Κρήτη και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί άμεσα. Στην σύσκεψη παρίστατο και το στέλεχος του υπουργείου τ. Υπουργός Μ. Καρχιμάκης.

Απο την συνάντηση με τον Υπ. Π. Κουρουμπλή

Στο Εσωτερικών για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Τέλος ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης για την επίλυση προβλημάτων όπως πληρωμή των εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που υλοποιείται στο δήμο με σημαντική κοινωνική προσφορά, συναντήθηκε στο Υπουργείο με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Γκουγκουλή. Στην σύσκεψη προτάθηκε να μην απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα για πληρωμή από πόρους ΕΣΠΑ από ΕΕΤΑΑ προς δήμους όταν πρόκειται για επιχειρήσεις δήμων με κοινωφελή χαρακτήρα. Ο δήμαρχος έθεσε και το κατεπείγον θέμα  της άμεσης ενίσχυσης με προσωπικό του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, όπου σήμερα υπηρετούν μόλις 11 μόνιμοι υπάλληλοι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση