HomeΚΡΗΤΗΝοτιάδες σήμερα στην Κρήτη- Επιστροφή αφρικανικής σκόνης-Σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες

Νοτιάδες σήμερα στην Κρήτη- Επιστροφή αφρικανικής σκόνης-Σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαρώνουν από το βράδυ της Πέμπτης οι ισχυροί νότιοι άνεμοι ολόκληρο το νησί, με την ένταση τους να φτάνει στις περισσότερες περιοχές ακόμη και τα 9 με 10 μποφώρ. Ωστόσο αφρικανική σκόνη αναμένεται να κάνει και πάλι την εμφάνιση της πάνω από την Κρήτη, κάνοντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα αποπνικτική.

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα αφρικανικής σκόνης στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών, συμβουλεύοντας τους να αποφεύγουν τις εργασίες στην ύπαιθρο, που σχετίζονται με το άναμμα φωτιάς. Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί από σήμερα το βράδυ.

Με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης κυρίως την Παρασκευή 8 Απριλίου.

Θα επηρεαστεί ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στην περιοχή της ΠΕ Χανίων και ΠΕ Λασιθίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3.

Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο μετά το μεσημέρι την Πέμπτη 07 Απριλίου, θα κορυφωθεί την Παρασκευή 08 Απριλίου και σταδιακά θα εξασθενήσει από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις πρωινές ώρες το Σαββάτο 9 Απριλίου.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρεια Κρήτης συστήνει: α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους δ) Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση