HomeΚΡΗΤΗΞεκινά η κατεδάφιση τμήματος του αρχοντικού Σαμή Μπέη στην οδό Ιδομενέως – Ποικίλλουν οι αντιδράσεις

Ξεκινά η κατεδάφιση τμήματος του αρχοντικού Σαμή Μπέη στην οδό Ιδομενέως – Ποικίλλουν οι αντιδράσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινούν εντός της ημέρας, από τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου, οι εργασίες για την κατεδάφιση τμήματος του αρχοντικού Σαμή Μπέη στην οδό Ιδομενέως στο κέντρο του Ηρακλείου. Στόχος της δημοτικής αρχής με την τμηματική κατεδάφιση του οικοδομήματος, το οποίο να σημειωθεί θεωρείται ένα εξαίρετο δείγμα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής και άρα νεότερο μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κρήτης, είναι να απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο ατυχήματος, δεδομένου ότι το κτίριο είχε θεωρηθεί επικίνδυνο.

trantalideio

Μάλιστα πρόσφατα, μέρος του κτιρίου από τον πρώτο όροφο, που πρόκειται να κατεδαφιστεί μέσα στο επόμενο διήμερο, είχε πέσει σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Η απόφαση του Δήμου Ηρακλείου να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυτή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς από τη μια κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής δηλώνουν ικανοποιημένοι καθώς με την κατεδάφιση ελαχιστοποιείται ο φόβος για την πρόκληση ατυχήματος, από την άλλη, ωστόσο, έχουν διατυπωθεί και έντονες αντιδράσεις για την καταστροφή ενός μνημείου που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί επιστημονικά και ν διατηρηθεί ως δείγμα της πολιτισμικής διαδρομής του Μεγάλου Κάστρου, στο πέρασμα των αιώνων.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ωστόσο ισχυρίζεται ότι η παρέμβαση αυτή, που γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, είναι τμηματική και ότι δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί ολόκληρο το κτίσμα, το οποίο υπενθυμίζεται ότι ανήκει στο Δήμο Ρεθύμνου και εντάσσεται στο κληροδότημα Τρανταλλίδη. Μάλιστα, ο κ. Αναστασάκης διατείνεται ότι η κοινή πρωτοβουλία των δήμων Ηρακλείου και Ρεθύμνου για την ανάδειξη των μνημείων του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη δεν έχει εγκαταλειφθεί και ότι θα επιδιωχθεί η άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Λόγω των εργασιών κατεδάφισης, η οδός Ιδομενέως, σήμερα και αύριο θα παραμείνει κλειστή για τα οχήματα.

trantalideio4

trantalideio2

Διαφήμιση
Διαφήμιση