HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε το σταγονόμετρο και πανάκριβα τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις

Με το σταγονόμετρο και πανάκριβα τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί η ΕΚΤ να ανακοίνωσε χθες ότι κατά τον Φεβρουάριο μειώθηκε περαιτέρω το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, ωστόσο τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι τρεις φορές πιο ακριβά από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Γεγονός που καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει λάβει η ΕΚΤ.

Το γεγονός των ακριβών επιτοκίων καθιστά λιγοστές τις πιστώσεις που δίνονται από τις τράπεζες στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το κόστος αποπληρωμής των δανείων είναι απαγορευτικό.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα νέα δάνεια που οι τράπεζες χορήγησαν τον Φεβρουάριο έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό, και οι πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις άγγιξαν το κατώτερο σημείο της δεκαετίας. Τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθαν μόλις σε 291 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν δοθεί προς τις επιχειρήσεις 408 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2014 είχαν δοθεί 947 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2013 τα νέα δάνεια ήταν 1,3 δισ. ευρώ, το 2012 είχαν δοθεί 1,5 δισ. ευρώ και το 2011 οι μηνιαίες πιστώσεις ήταν 3,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζενίθ στον μηνιαίο δανεισμό προς τις επιχειρήσεις ήταν το 2009 (33,6 δισ. ευρώ).

Η έλλειψη ρευστότητας πλήττει ευθέως τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα νέα δάνεια που δόθηκαν έως 250.000 ευρώ, δηλαδή προς τις μικρές επιχειρήσεις, περιορίστηκαν τον Φεβρουάριο μόλις σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ 61 εκατ. ευρώ δόθηκαν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόλις 207 εκατ. ευρώ ήταν οι χορηγήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι διαγραφές δανείων ούτε οι αποπληρωμές, και αποτελούν τον καθαρό δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση