HomeΥΓΕΙΑΕΟΠΥΥ: Εκτροχιάστηκαν οι φαρμακευτικές δαπάνες το α’ δίμηνο του 2016

ΕΟΠΥΥ: Εκτροχιάστηκαν οι φαρμακευτικές δαπάνες το α’ δίμηνο του 2016

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκτροχιασμό στις φαρμακευτικές δαπάνες δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το 2016.

Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο δίμηνο του έτους, καταγράφηκε υπέρβαση στόχων κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, καθώς τα όποια μέτρα είχαν παρθεί από τον ΕΟΠΥΥ (οριζόντιες περικοπές στις τιμές, όριο στη συνταγογράφηση των γιατρών) δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν επίσης πως φέτος οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλλουν μέχρι και 800 εκατ. ευρώ για επιστροφές claw back και rebate (εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων, λόγω υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού).

Την ίδια ώρα, πέρσι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπέβαλλαν 630 εκατ. ευρώ σε ανάλογες πληρωμές. Ειδικότερα, το 2015 η υπέρβαση του κονδυλίου του Οργανισμού για το φάρμακο άγγιξε τα 340 εκατ. ευρώ, έναντι 205 εκατ. ευρώ το 2014, και μάλιστα η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

Μεγαλύτερη φαίνεται ότι είναι η υπέρβαση των στόχων στα κρατικά νοσοκομεία, καθώς ο κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα του ΕΣΥ προσδιορίστηκε στα 570 εκατ. ευρώ (490 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, 20 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και 60 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές), ενώ οι εκτιμήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων τοποθετούν το ύψος των πραγματικών αναγκών στα 740 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας και τις προβλέψεις για το νοσοκομειακό claw back του 2016 στα 170 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση