HomeΚΡΗΤΗΑυλαία σήμερα στο 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ στο Ηράκλειο

Αυλαία σήμερα στο 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αναγκαιότητα για συνεχή επιμόρφωση και για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου στο πεδίο ανθρωπιστικών και κοινωνικών ζητημάτων, αποδεικνύει η μεγάλη συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Παρασκευή (2/4/2016) στο ξενοδοχείο Atlantis στο Ηράκλειο.

Το συνέδριο έχει θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Η παιδεία και ο πολιτισμός ως πυλώνες περιφερειακής ανάπτυξης» και η επίσημη έναρξη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Κεντρικός ομιλητής στην τελετή έναρξης ήταν ο ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος μίλησε για την επαναπολιτικοποίηση της Ευρώπης με πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς όρους. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συναρτημένο προς εκείνο της Ευρώπης στην ολότητά της, τόσο την ποιοτική (προάσπιση αξιών), όσο και την ποσοτική (διασφάλιση της προϋπόθεσης συμμετοχής των πολιτών στην εξουσία και στην, όσο γίνεται, ευρύτερη διανομή της ανάπτυξης).  «Αν αυτός είναι ένας δικαιοπολιτικός στόχος, η υπηρέτησή του θα πρέπει σήμερα να θεωρείται κατεπείγουσα» είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Καδής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει και τις μελλοντικές τους προσπάθειες. Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν και ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλειος Λαμπρινός και ο εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής κ. Αντώνιος Χουρδάκης.

Ικανοποίηση στους διοργανωτές

Την ικανοποίησή της για τη μεγάλη συμμετοχή και στο δεύτερο κατά σειρά συνέδριο του ΙΑΚΕ εξέφρασε η πρόεδρος του Ινστιτούτου κυρία Ελένη Μαράκη, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούνται έτσι κατάλληλες προϋποθέσεις για συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε με όραμα μόλις πριν δύο χρόνια. Η κ. Μαράκη ευχαρίστησε όσους στήριξαν την διοργάνωση του Συνεδρίου και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκη αλλά και τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Χερσονήσου, Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας και Φαιστού.

Η τελετή έναρξης έκλεισε με την απονομή τιμητικών πλακετών στον Κύπριο Υπουργό και στον Περιφερειάρχη Κρήτης και με ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία των μαθητών των 24ου και 31ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου.

Το ενδιαφέρον των συνέδρων συνεχίστηκε και τη δεύτερη ημέρα με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ταχύρρυθμα Σεμινάρια Ειδίκευσης. Ιδιαίτερα σημαντικές αυτές τις δύο ημέρες ήταν οι εισηγήσεις-ομιλίες διακεκριμένων ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, όπως ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασίλειος Κουλαϊδής, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, ο Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Κώστας Παπαδημητρίου, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηγετικών Στελεχών NSA, Νίκος Ε. Σκουλάς, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Augsburg, Wassilios Baros, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωστάντζας, Wilhelm Kempf, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Augsburg, Maximilian Sailer και o Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Louis-Henri Seukwa.

Ισχυρή η παρουσία της αυτοδιοίκησης

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχει το συνέδριο για την ευρύτερη κοινωνία είναι η συμμετοχή πολλών αυτοδιοικητικών στελέχών όπως των Αντιπεριφερειαρχών Κρήτης κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη και κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη, Ηπείρου,  κ. Βασίλη Καραμπίνα, Δωδεκανήσσου, κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, Θεσσαλίας, κ. Βασίλη Τσάκου, των Δημάρχων Αλεξάνδρειας Ημαθείας, κ. Παναγιώτη Γκυρίνη, Ευρώτα (Λακωνίας), κ. Ιωάννη Γρυπιώτη, Δοξάτου, κ. Δημήτρη Δαλακάκη, Πλατανιά (Χανίων), κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκου Μπάμπαλου, Καλαμπάκας, κ. Χρήστου Σινάνη, Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Ιωάννη Στεφανάκη, Νέας Σμύρνης, κ. Σταύρου Τζουλάκη, αλλά και πολλών Αντιδημάρχων, Πρόεδρων Δημοτικών Συμβουλίων, Δημοτικών Συμβούλων και στελεχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημαντικές για το ζήτημα της σύνδεσης της τυπικής εκπαίδευσης με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της αποδείχτηκαν και οι παρεμβάσεις που έκαναν εξέχοντες επιστήμονες, όπως ο Συνταγματολόγος κ. Θανάσης Ξηρός και ο Νομικός κ. Δημήτρης Κατσούλης.

Χαρακτηριστική για την ικανοποίηση των συμμετεχόντων από την όλη οργάνωση του Συνεδρίου ήταν η αποστροφή του τ. Δημάρχου Αρχανών-Αστερουσίων κ. Ρούσσου Κυπριωτάκη, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την ευκαιρία που έδωσαν για την ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού διαλόγου σε μια εποχή που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Το συνέδριο θα συνεχίζεται σήμερα με εξίσου ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η ομιλία της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Κύπρου, κ. Μαίρης Κουτσελλίνη και θα κλείσει με την παρουσίαση των συμπερασμάτων, που θα γίνει από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Σπυρίδωνα Πανταζή και την Πρόεδρο του Ι.Α.Κ.Ε. κ. Ελένη Μαράκη. Όλες οι συνεδρίες είναι ανοικτές για κάθε ενδιαφερόμενο, που θέλει να συμβάλλει σε ένα γόνιμο προβληματισμό σε σχέση με το θέμα του Συνεδρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου στην ηλεκτρονική σελίδα του ΙΑΚΕ (http://iake.weebly.com/).

Διαφήμιση
Διαφήμιση