HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥπό στενή παρακολούθηση οι τραπεζικές κινήσεις

Υπό στενή παρακολούθηση οι τραπεζικές κινήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις θυρίδων και χρηματιστηριακών προϊόντων, παρακολούθηση τραπεζικών κινήσεων, δανειακών συναλλαγών και χρηματοπιστωτικών προϊόντων περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για το 2016 της ΓΓΔΕ.

Πλέον ξεκινά και νέο «σαφάρι» για έσοδα με εξονυχιστικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αλλά και για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών με την αποστολή ειδοποιητηρίων ακόμη και σε μικροοφειλέτες.

Από φέτος εξάλλου προχωρά η δημιουργία του προφίλ κάθε οφειλέτη, ειδικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές, με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, εντός και εκτός φορολογικής διοίκησης, με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Με δεδομένη, εξάλλου, την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, η ΓΓΔΕ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο αλλά και στη συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ποσοστό 42,5% κατόπιν εφαρμογής ειδικών κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον του 28% αυτών.

το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΓΓΔΕ προβλέπει την επέκταση του μητρώου τήρησης τραπεζικών λογαριασμών σε δανειακές συναλλαγές και χρηματιστηριακά προϊόντα, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017. Παράλληλα, ως τον Ιούνιο του 2017, προβλέπεται ότι θα συνδεθεί το μητρώο Taxis με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να παρακολουθεί αυτόματα τα στοιχεία μεταβολών στο ληξιαρχείο. Επίσης, έως τον Ιούνιο του 2017, θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, βασικοί τομείς της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων για το 2016 αναμένεται να αποτελέσουν:

– Η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πλαισίου στοχοθεσίας των εισπράξεων έναντι των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών. Ο καθορισμός είτε υψηλών (σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση) είτε χαμηλών στόχων έχει αποφευχθεί, καθόσον πλήττουν την αξιοπιστία της φορολογικής διοίκησης με τις προκαλούμενες αρνητικές συνέπειές τους.

– Η δημιουργία του προφίλ κάθε οφειλέτη με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες εντός και εκτός φορολογικής διοίκησης θα οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

  • Η συνεχιζόμενη επέκταση και ολοκλήρωση διαφόρων αυτοματοποιημένων διαδικασιών (η ενσωμάτωση είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση, η επέκταση του ειδικού λογισμικού διενέργειας ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, η ηλεκτρονική είσπραξη οφειλόμενων ποσών από πωλήσεις ειδών που εκποιούνται από τη Δ.Δ.Δ.Υ. και η διασύνδεση με πληροφοριακά συστήματα εκτός του υπ. Οικονομικών).

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση