HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒουτιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το πρώτο τρίμηνο του 2016

Βουτιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το πρώτο τρίμηνο του 2016

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πραγματική ισοπέδωση των τραπεζικών μετοχών, κυρίως αυτών ιταλικών χρηματοπιστωτικών ομίλων, οι ισχυρές απώλειες για τις μετοχές ενέργειας και τους τίτλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πρώτων υλών ήταν τα μεγαλύτερα θύματα στο α’ τρίμηνο του 2016.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βίωσαν ένα από τα δυσκολότερα τρίμηνα των τελευταίων ετών, καθώς από τη μία πλευρά η εταιρική κερδοφορία εμφάνισε άσχημη πορεία και από την άλλη η οικονομία της Ευρωζώνης αν και ανακάμπτει, δεν μοιάζει ικανή να επιστρέψει σε έναν ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικός.

Την ίδια ώρα και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της ΕΚΤ ο πληθωρισμός δεν δείχνει καμία πρόθεση να γυρίσει σε θετική πορεία, με τον αποπληθωρισμό να καραδοκεί, και τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ να μοιάζει ανέφικτο όνειρο.

Ταυτόχρονα η πτώση του πετρελαίου αλλά και αρκετών ακόμη εμπορευμάτων, οδήγησε ισχυρά χαμηλότερα τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πρώτων υλών.

Πέραν, όμως, πάσης αμφιβολίας τα μεγαλύτερα θύματα στο α’ εξάμηνο ήταν οι ιταλικές τράπεζες, με τις μετοχές τους να ισοπεδώνονται, καθώς η συσσώρευση όλο και περισσότερων μη εξυπηρετούμενων δανείων μοιάζει ικανή να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω ήταν αρκετός για να οδηγήσει τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 σε τριμηνιαία πτώση 7,64%. Στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, ο δείκτης υποχώρησε 0,97% στις 337 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και για τον γερμανικό DAX – με «βαρίδια» τις μετοχές τόσο της Deutsche Bank όσο καις της Volskwagen – ο οποίος εμφάνισε τριμηνιαία πτώση 7,2%. Στη σημερινή συνεδρίαση υποχώρησε κατά 0,8% στις 9.965 μονάδες.

Περισσότερο ψύχραιμη εμφανίστηκε η βρετανική αγορά, με τον FTSE 100 να κλείνει το τρίμηνο με πτώση 1,08%, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,46% στις 6.174 μονάδες.

Τριμηνιαίες απώλειες 5,4% για τον γαλλικό CAC 40, με πτώση στη σημερινή συνεδρίαση κατά 1,3% στις 4.385 μονάδες.

Χωρίς φρένο οι απώλειες για την ιταλική αγορά, με τον FTSE MIB να κλείνει το τρίμηνο έχοντας χάσει 15,4%! Στη σημερινή συνεδρίαση υποχώρησε κατά 1,4% στις 18.116 μονάδες.

Αρκούντως ισχυρές οι πιέσεις και για το χρηματιστήριο της Ισπανίας – με δεδομένη και τη συνεχιζόμενη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα – καθώς ο IBEX 35 κινήθηκε κατά 8,6% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση. Στη σημερινή συνεδρίαση υποχώρησε 1,6% στις 8.723 μονάδες.

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση