HomeΚΡΗΤΗ«Πότε θα υλοποιηθεί ο εκούσιος αναδασμός στη Μεσαρά;»

«Πότε θα υλοποιηθεί ο εκούσιος αναδασμός στη Μεσαρά;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ανάγκη υλοποίησης του εκούσιου αναδασμού σε περιοχές της Μεσαράς, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Η διαδικασία των αναδασμών στη χώρα μας θεωρείται αναγκαία και επιβεβλημένη διότι ο αγροτικός κλήρος χρειάζεται να μεγαλώσει, προκειμένου να οδηγήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής και κατ΄ επέκταση στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων. … Μάλιστα, εκπρόσωποι των αγροτών υποστηρίζουν ότι η διαδικασία των αναδασμών επιβάλλεται από τις ίδιες τις συνθήκες αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία, υπόθεση».

Επίσης, τονίζεται ότι «Ήδη, από το καλοκαίρι του 2004, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ξεκινήσει προσπάθεια αναδασμών σε όλη την επικράτεια, με στόχο τον αναδασμό 1.000.000 στρεμμάτων. Ειδικότερα, για το νομό Ηρακλείου είχε προταθεί να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα σε κάποιες περιοχές και είχε υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου της υπαίθρου για τους αναδασμούς. … Μάλιστα, είχαν αποσταλεί στη Δ/νση Τοπογραφικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα στοιχεία που ζητήθηκαν, καθώς και το τεχνικό δελτίο ένταξης του έργου στο ΠΑΑ «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Όμως, τελικά το έργο δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής», το οποίο έκλεισε στις 31-12-2015. Δεδομένου ότι, στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ότι η διαδικασία αναδασμού απαιτεί χρηματοδότηση (υπολογίζεται ότι απαιτούνται πιστώσεις ύψους 120 ευρώ για κάθε ένα στρέμμα αναδασμού, επιπλέον των δαπανών για έργα υποδομής), είναι απαραίτητη η ένταξη του προγράμματος αναδασμών του ν. Ηρακλείου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τέλος, με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης θέτει τα εξής ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την κήρυξη του εκούσιου αναδασμού σε περιοχές του ΔΔ Καστελίου του Δήμου Φαιστού και στην περιοχή Λύσματα του ΔΔ Πλατάνου του Δήμου Γόρτυνας; 2. Ποιες δράσεις θα αναλάβετε για την ένταξη του ανωτέρω αναδασμού σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επιτυχή υλοποίηση του; 3. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την στήριξη της πολιτικής των αναδασμών για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση