HomeΚΡΗΤΗΗ μη λειτουργία του ΚΔΑΥ Ηρακλείου στην… Βουλή

Η μη λειτουργία του ΚΔΑΥ Ηρακλείου στην… Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης προς τους  Υπουργούς: 1) Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και 2) Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την μη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) Ηρακλείου Κρήτης.

Το εργοστάσιο που παραμένει κλειστό εδώ και πέντε μήνες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, αφού η νέα εργολήπτρια εταιρεία Waste Solutions Α. Ε. αρνείται να προσλάβει ξανά τους εργαζόμενους, καθώς φαίνεται πως επιθυμεί να μειώσει το εργοδοτικό κόστος.

Το «πάγωμα» της ανακύκλωσης στους νομούς Ηρακλείου Λασιθίου, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, είναι πιθανό να έχει κόστος και για τη χώρα η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με υψηλά πρόστιμα από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, για τη μη ορθολογική διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. .

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ Υπουργούς : 1) Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

2) Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Μη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.)   Ηρακλείου Κρήτης»

Η απεργία των εργαζομένων στο «Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου» (ΚΔΑΥ), που συνεχίζεται εδώ και πέντε μήνες  έχει σαν αποτέλεσμα το εργοστάσιο  να παραμένει κλειστό και ως εκ τούτου εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμων να καταλήγουν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής στους Πέρα Γαλήνους και όχι εκεί που θα έπρεπε να καταλήγουν, δηλαδή για ανακύκλωση.

Η εργολαβία της εταιρίας Creta Eco Phoenix που διαχειριζόταν το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου Κρήτης έληξε στις 31.10.2015, έτσι  από τις 2.11.2015  τη διαχείριση αναλαμβάνει η εταιρία Waste Solutions Α. Ε. με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής.

Από τότε και μέχρι σήμερα, το ΚΔΑΥ Ηρακλείου Κρήτης παραμένει κλειστό, με ευθύνη του νέου εργολάβου, ο οποίος αφενός  αρνείται να προσλάβει ξανά τους εργαζόμενους, καθώς φαίνεται πως επιθυμεί να μειώσει το εργοδοτικό κόστος, ενώ αφετέρου αδιαφορεί για το «πάγωμα» της ανακύκλωσης στους νομούς Ηρακλείου Λασιθίου. Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί συνεπικουρεί το γεγονός ότι η Ε.Ε.Α.Α (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) αρνείται να κοινοποιήσει τη σύμβαση που έχει συνάψει με τον νέο εργολάβο.

Δεδομένου ότι, κάθε νέα σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, μετά την ολοκλήρωση της πρέπει να κοινοποιείται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως ακριβώς προβλέπεται.

Δεδομένου ότι, εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών καταλήγουν στον χώρο Υγειονομικής Ταφής και όχι στον χώρο ανακύκλωσης, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και με κίνδυνο η χώρα για άλλη μια φορά να κινδυνεύει με δυσβάσταχτα πρόστιμα από τα αρμόδια  Ευρωπαϊκά Όργανα εξαιτίας της μη ορθολογικής διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Δεδομένου ότι, η μη λειτουργία του ΚΔΑΥ έχει τεράστιες απώλειες εσόδων για το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης που εκτιμάται πως φτάνουν στα 800 ευρώ ημερησίως .

Δεδομένου ότι,  η  ανυποληψία  του προγράμματος ανακύκλωσης στα μάτια των πολιτών θα καταστήσει ανεφάρμοστη την Κοινοτική μας υποχρέωση για υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Γιατί δεν κοινοποιείται η συμφωνία  στο πλήρες κείμενό της, μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου (ΚΔΑΥ) και του ανάδοχου Εργολάβου που αναλαμβάνει το έργο ;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να λειτουργήσει  άμεσα το «Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου» και να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων;

3) Με ποιες ενέργειες θα εξασφαλίσετε να είναι η χώρα συνεπής στις Κοινοτικές της υποχρεώσεις και να μην επιβαρυνθεί με νέα πρόστιμα από τα αρμόδια Ευρωπαικά Όργανα;

Διαφήμιση
Διαφήμιση